BIVŠI ARGENTINSKI PREDSJEDNIK

Menemu potvrđeno 7,5 godina zatvora zbog prodaje oružja Hrvatskoj

23.06.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Sud u Argentini potvrdio je ovoga tjedna kaznu od sedam i pol godina zatvora bivšem argentinskom predsjedniku Carlosu Menemu (86) zbog prodaje oružja Hrvatskoj i Ekvadoru od 1991. do 1995. dok su se dvije zemlje nalazile pod međunarodnim embargom na uvoz oružja

Menemu je odlukom donesenom u srijedu potvrđena i zabrana obnašanja javnih funkcija tijekom 14 godina, no on se žalio Vrhovnom sudu pa ostaje na slobodi. Najnovijom sudskom odlukom potvrđena je presuda iz lipnja 2013. godine. Tada je osuđen zbog izvoza 6.500 tona oružja u Hrvatsku koja se borila za nezavisnost te Ekvador koji je bio u oružanom sukobu s Peruom oko granice.

Menem je bio predsjednik od 1989. do 1999. godine a sada je senator provincije La Rioja na zapadu zemlje. U prosincu mu istječe mandat a prošli tjedan je najavio novu kandidaturu. S obzirom da se žalio Vrhovnom sudu neće ići u zatvor i moći će se natjecati za novi mandat. Tek ukoliko i Vrhovni sud potvrdi kaznu bit će zatvoren.

Mediji u Argentini smatraju da bi mogao završiti u kućnom pritvoru ukoliko Vrhovni sud potvrdi presudu jer će za deset dana napuniti 87 godina i zbog slabog zdravlja. Suci Ana Figueroa, Juan Gemignani i Angela Ledesma razmotrili su presudu donesenu prije četiri godine te odbili argumente obrane.

Potvrđene su kazne i za desetak dužnosnika iz tog vremena među kojima su pukovnik Diego Palleros, optužen za posredništvo u prodaji i predstavnik državnog argentinskog proizvođača oružja Fabricaciones Militares, te bivše vojne osobe iz te kompanije Manuel Cornejo Torino, Haroldo Lujan Fusari, Edberto Gonzalez de la Vega, Carlos Franke, Jesus Julio Sabra i Jorge Antonio Cornejo Torino.

Potvrđene su presude i bivšem dužnosniku ministarstva obrane Carlosu Albertu Nunezu te dužnosnicima kompanije za proizvodnju oružja Luisu Eustaquiou Sarlengi i Teresi Hortensiji Irraneta de Canterino.

Većini njih je zabranjeno obnašanje javnih funkcija a neki su osuđeni na zatvorske kazne između 4 i 5 godina. Slučaj je otvoren 1995. godine a Menem je završio u kućnom pritvoru u lipnju 2001. no pušten je u studenom iste godine odlukom Vrhovnog suda koji je napomenuo kako nije bilo udruživanja s ciljem ilegalne prodaje. No u listopadu 2008. podignuta je optužnica prema kojoj je potpisivao izvoz oružja službeno namijenjenog Panami i Venezueli a koje je završilo u Hrvatskoj i Ekvadoru.

On je tvrdio da je nevin i da je bio uvjeren da automatske puške, protutenkovske rakete i municija idu u Panamu i Venezuelu. Vijeće Ujedinjenih naroda donijelo je 1991. godine odluku o zabrani uvoza svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju što je dovelo u pitanje pravo Hrvatske i BiH na samoobranu na koju su imale pravo prema povelji Ujedinjenih naroda.

Oružje je stiglo u Hrvatsku u sedam pošiljaka do 1995. godine navedeno je u presudi. U Ekvador je stiglo zračnim prijevozom u tri navrata tijekom veljače 1995. kada su trajale borbe s Peruom oko granice.