POGINULI HOKEJAŠI

Medvedev zatražio detaljnu istragu zrakoplovne nesreće

08.09.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev doputovao je u Jaroslavlj u četvrtak, dan nakon zrakoplovne nesreće u kojoj je poginula hokejaška momčad iz tog grada, i zatražio je detaljnu istragu o njoj, javljaju ruski mediji

'Naredio sam istražnom povjerenstvu i vladi da provedu detaljnu istragu', rekao je Medvedev.

Medvedev je trebao održati govor na gospodarskom forumu u Jaroslavlju, ali je promijenio svoj raspored kako bi posjetio mjesto nesreće. Igrom sudbine, taj forum održava se u sportskoj dvorani u kojoj inače igra Lokomotiv i ispred koje brojni navijači i poštovatelji od jučer polažu cvijeće i svijeće.

Ova nesreća dogodila se manje od tri mjeseca nakon pada putničkog zrakoplova u sjeverozapadnoj Rusiji u kojemu su poginule 44 osobe. Medvedev je izjavio da Rusija treba jako smanjiti broj domaćih zrakoplovnih tvrtki te da vlada treba pomoći u obnovi flote civilnog zrakoplovstva i poboljšati obuku zrakoplovnih posada nakon četvrte zrakoplovne nesreće u Rusiji od lipnja. 'Ovako dalje više ne može', rekao je Medvedev.

Četrdeset i tri osobe, uključujući sve igrače hokejaškog kluba Lokomotiva i trenere osim jednog, poginuli su nakon što se zrakoplov Jak-42 sa 45 putnika i članova posade srušio u srijedu nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Tunošna u Jaroslavlju na putu prema Minsku, a potom i zapalio. Lokomotiv je u Minsku trebao odigrati prvu utakmicu nove sezone.

Samo dvije osobe, ruski igrač Aleksander Galimov i jedan član posade, preživjeli su nesreću i hospitalizirani su. Obojica su u kritičnom stanju, a Galimov ima opekotine na 80 posto površine tijela.

Spasilačke ekipe pronašle su mrtva tijela svih poginulih i jednu crnu kutiju.

Uzrok nesreće se istražuje. Jedan izvor u zrakoplovnoj industriji rekao je za ruske medije da je najvjerojatniji uzrok nesreće tehnički kvar ili nekvalitetno gorivo. Drugi govore da je zrakoplov imao problem s postizanjem visine nakon polijetanja i da je udario u radijski odašiljač.

Svih 11 stranih igrača i trenera u sastavu Lokomotiva poginuli su u nesreći. Među njima i kanadski trener Brad McCrimmon, legendarni slovački hokejaš Pavol Demitra, švedski vratar Liv Stefan, trojica čeških reprezentativaca Jan Marek, Karel Rachunek i Josef Vašiček te igrači iz Njemačke, Bjelorusije, Latvije i Ukrajine.

Lokomotiv Jaroslavlj jedan je od najuspješnijih klubova Kontinentalne hokejaške lige (KHL), nakon sjevernoameričkog NHL-a, druge najjače svjetske lige, i povjerenik toga natjecanja Vjačeslav Fetisov izjavio je da je nesreća nanijela 'nepopravljiv gubitak svijetu hokeja'.

Kako prenosi BBC, predsjednik Svjetske federacije hokeja na ledu (IIHF) Rene Fasel izjavio je da je nesreća u Jaroslavlju 'najcrnji dan u povijesti toga sporta'.

Navijači u Trenčinu, u zapadnoj Slovačkoj, upalili su svijeće na gradskom trgu za svoga igrača Pavola Demitru, a sličnu počast odali su češki navijači svojim poginulim igračima na Staromestskim namestima u Pragu.

Nova sezona KHL-a zbog tragedije je odgođena do daljnjeg.