NERIJEŠEN SLUČAJ POLITKOVSKA

Medvedev priznao postojanje političkih ubojstava

29.03.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev priznao je u nedjelju postojanje ubojstava političkog karaktera u svojoj zemlji, nakon niza nerazjašnjenih ubojstava, posebice novinara.

'Nažalost, novinari su, kao i ostali građani, žrtve kriminalnih aktivnosti', izjavio je Medvedev na BBC-ju prema tranksriptu intervjua objavljena u nedjelju na Internet stranici Kremlja.
'Ne vjerujem da se u svim slučajevima radi o političkom činu. No, u nekim aferama moguća je politička osveta, u to sam potpuno siguran', dodao je on.

Ana Politkovska

Ubojstvo iz 2006. ruske novinarke Ane Politkovske, koja je radila za Novaju Gazetu i bila jedna od rijetkih koja je nastavila pokrivati rat u Čečeniji, još nije razjašnjeno, usprkos tri mjeseca suđenja.
U siječnju su odvjetnik Stanislav Markelov i novinarka Anastasja Baburova, koja je radila za novine Novaja Gazeta, ubijeni mecima u središtu Moskve.

Medvedev je izrazio zadovoljstvo postojanjem Novaje Gazete, jednog od rijetkih medija u Rusiji koji si dopušta otvoreno kritizirati Kremlj, te je obećao dati intervju listu.

Ruska oporba rekla je kako se nada da će predsjedanje Medvedeva moći donijeti promjene nakon osam godina pod Vladimirom Putinom obilježenih sve većim kritikama međunarodne zajednice na poštivanje ljudskih prava u Rusiji.

Uoči prvog sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom ruski predsjednik rekao je da se Rusija protivi mogućnosti da Iran ima nuklearno okružje.

No ruski čelnik nije dao naznaka da će Moskva pojačati pritisak na Iran u zamjenu za američki odustanak od plana da u istočnoj Europi postavi proturaketni štit.
'Mislim da trgovina u vezi s time nije moguća'.

Busheva administracija tvrdila je da je postavljanje proturaketnog štita u Europi nužna za sprečavanje mogućih napada problematičnih zemalja poput Irana ili Sjeverne Koreje, ali Rusija strahuje da je taj sustav uperen protiv nje.

Vjeruje se da će taj spor biti središnje pitanje u srijedu kad se u Londonu sastanu Barack Obama i Dimitrij Medvedev.