pozitivni signali

Medvedev: Plinski sporazum s Ukrajinom dokaz da se mogu riješiti i najteži sporovi

31.12.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u utorak je u povodu potpisivanja paketa plinskih dokumenata s Ukrajinom, ocijenio kako to pokazuje da se i o najtežim pitanjima može razgovarati i postići dogovor.

"Ugovor o plinu za sljedećih pet godina između Rusije i Ukrajine kompromis je koji je trebalo pronaći", napisao je Medvedev na Facebooku.

Istaknuo je da su ruska vlada i Gazprom dugo radili na rješavanju problema s Kijevom u bilateralnom i trilateralnom formatu, odnosno uz sudjelovanje Europske komisije.

"Sada su sva pitanja riješena, međusobna potraživanja su zaustavljena. Tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu nastavit će se pod uvjetima koji odgovaraju svim stranama. Potpisivanje dokumenata pokazuje da se čak i o najtežim pitanjima može razgovarati i dogovarati", zaključio je ruski premijer.

Predstavnici Rusije u Ukrajine u ponedjeljak su nakon pet dana neprekidnih pregovora potpisali paket sporazuma o nastavku tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu, uključujući ugovor o tranzitu na pet godina.

Dogovor je postignut samo dan prije no što je istjecao dosadašnji desetogodišnji ugovor.

Prema ugovoru, Gazprom garantira isporuku 65 milijardi kubičnih metara plina u prvoj godini i 40 milijardi kubičnih metara u iduće četiri godine. 

Gazprom i ukrajinsko Ministarstvo pravosuđa sklopili su i sporazum o odustanku od trenutnih i mogućih budućih zahtjeva za zaštitu tržišnog natjecanja u Ukrajini protiv ruske kompanije.

Ukrajina bi u sljedećem petogodišnjem razdoblju od tranzita ruskog plina trebala zaraditi najmanje sedam milijardi dolara.

Ukrajinski plinski pravac desetljećima je bio dominantna ruta isporuke ruskog plina Europi, a značajan je i danas, iako će na njegovu budućnost sigurno utjecati drugi dobavni pravci iz Rusije u Europu, kao što su Sjeverni tok i Turski tok. Zadnjih godina na tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu znatno utječu rusko-ukrajinski sporovi oko Krima, Donjecka i Luhanska.