PORUKA 'PRIJATELJIMA'

Medvedev NATO-u: Jeste li sad shvatili? Bit će još gore!

09.10.2023 u 17:22

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik i zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev na platformi X osvrnuo se na rat na Bliskom istoku

'Pa, prijatelji iz NATO-a, stvarno ste shvatili, zar ne? Oružje predano nacističkom režimu u Ukrajini sada se aktivno koristi protiv Izraela.

I samo će biti gore. Očekujte projektile, tenkove, a uskoro i avione, svježe iz Kijeva na crnom tržištu', napisao je Medvedev.

Podsjetimo, Kremlj je u ponedjeljak izrazio krajnju zabrinutost zbog rata u Izraelu i na Palestinskim područjima, upozorivši da se on može proširiti na Bliski istok, a ruski šef diplomacije s Arapskom ligom radi ponajprije na zaustavljanju krvoprolića.

"Krajnje smo zabrinuti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "S velikom zabrinutošću pratimo što se događa s Izraelom i Bliskim istokom. Stanje je nabijeno prijetnjom da se proširi naravno, zbog toga smo zabrinuti".

Izraelci pokapaju mrtve nakon napada Hamasa Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

"Vjerujemo da je potrebno stanje dovesti na put mirnog rješavanja čim prije jer nastavak takva nasilja prijeti daljnjom eskalacijom i širenjem sukoba", rekao je Peskov. "To je velika opasnost za regiju".

Ruska diplomacija i Arapska liga

Rusija i Arapska liga zajedno će raditi na tome "da zaustave krvoproliće" u Izraelu i u Gazi, ustvrdio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji u Moskvi prima glavnog tajnika te organizacije koja okuplja arapske države.

"Siguran sam da će Rusija i Arapska liga ponajprije raditi na tome da zaustave krvoproliće" i to sa zemljama "koje žele trajni mir na Bliskom istoku", izjavio je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova ocijenio je "potrebnim ne samo zaustaviti sukobe, riješiti problem s civilima" ali i "utvrditi razloge zbog kojih izraelsko-palestinsko pitanje još nema rješenja".