skrb o djeci

Međunarodnom konferencijom 'Prepoznaj, brini, ponosi se!' Udruga SOS Dječje selo Hrvatska obilježila 70 godina djelovanja SOS Dječjih sela u svijetu

28.10.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Udruga SOS Dječje selo Hrvatska danas održava međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Prepoznaj, brini, ponosi se!' o djeci u sustavu alternativne skrbi, kojom obilježava tri vrlo važne godišnjice – 70 godina krovne međunarodne organizacije SOS Children`s Villages International, 30 godina Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece te 10 godina Smjernica Ujedinjenih naroda za alternativnu skrb o djeci

'Pored obilježavanja nama vrlo važnih godišnjica, konferencijom želimo poslati snažnu poruku da, iako smo i u današnje vrijeme svjedoci da djeca koja su zanemarena, napuštena, zlostavljana, žive u siromaštvu ili bez roditelja vrlo često prolaze neprimijećeno, mi možemo i moramo to promijeniti, a svatko u tome može pomoći. Prvi korak je prepoznati da je Marija, Marko ili Ivan, zanemareno, napušteno, zlostavljano ili dijete bez roditelja, a potom osigurati potrebnu brigu, skrb i zaštitu za svako dijete, neovisno o tome živi li dijete u roditeljskoj ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi.' rekla je Predsjednica Udruge, Mariza Katavić.

Naglasak konferencije je na djeci i mladima u sustavu alternativne skrbi, a stručnjaci iz tog područja bavit će se analiziranjem postojećeg stanja i dobrih praksi. Trenutno, postoji nesrazmjer između proklamiranih javnih politika te socijalnih usluga usmjerenih ka skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Moramo činiti puno više na području prevencije nepotrebnih izdvajanja djece iz obitelji te zaštite djece od prijetnji svih vrsta.

Krovna međunarodna organizacija SOS Children`s Villages International u proteklih 70 godina rada i putem SOS Dječjih sela u 136 države, pružila je ljubav, sigurnost, podršku i skrb gotovo četiri milijuna djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi diljem svijeta. Provedena Studija o postignutim utjecajima pokazala je da čak 90% djece koja su bila u skrbi pružaju adekvatnu skrb vlastitoj djeci i time zatvaraju krug izdvajanja i napuštanja djece. 60% ih živi samostalnim i dobrim životom zahvaljujući razvoju znanja i vještina, a 90% uspješno osigurava osnovne životne potrebe. 80% djece živi sretnim životima, u socijalnom i emocionalnom blagostanju te u sigurnosti od diskriminacije i drugih prijetnji, zahvaljujući skrbi SOS Dječjih sela.

Godišnjica je i Konvencije o pravima djeteta koju je Generalna skupština UN-a usvojila prije točno 30 godina te Smjernice za alternativnu skrb o djeci, usvojene od Opće skupštine UN-a prije 10 godina. Primjenom odredbi Konvencije i Smjernica u svakodnevnom radu, SOS Dječje selo Hrvatska već 27 godina pruža obiteljski tip skrbi djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te nastoji našu zajednicu učiniti boljim mjestom za djecu. Ove godišnjice novi su zamah da pojačamo napore u području brige o djeci i da obnovimo opredjeljenje za zaštitu i promicanje svih njihovih ljudskih prava.