PREMIJER SE MORAO ISPRIČATI

Međunarodni skandal: Rumunjska antivakserska zastupnica otela talijansku novinarsku ekipu pa ih strpala u zatvor

15.12.2021 u 14:46

Bionic
Reading

Talijanska javna televizija jučer je u svom središnjem dnevniku objavila priču o tome kako je rumunjska parlamentarna zastupnica Diana Iovanovici Șoșoacă, poznata po svojim ekstremno desnim i antivakserskim stavovima, zaključala i uz pomoć supruga napala novinarku RAI-ja Luciju Goracci i njezina snimatelja Mikija Stojičića, koji su radili reportažu o teškoj situaciji s koronavirusom u Rumunjskoj. Da bi stvar bila gora, zastupnica je prijavila policiji da su novinarka i snimatelj međunarodni trgovci drogom i oružjem, zbog čega su oni kratkotrajno uhićeni

Kako svjedoči novinarka Lucia Goracci, nakon što je postavila niz pitanja zastupnici Diani Iovanovici Șoșoacă o upravljanju pandemijom u zemlji, ona ih je počela napadati da su na strani države i vlade. 'Umjesto toga, ja sam uz Boga i vjeru', rekla joj je zastupnica.

'Zatim nam je rekla da napustimo prostoriju, no dok smo skupljali opremu, ona nas je zaključala. U sobi su bili i njezin suprug i još jedna osoba, a nešto kasnije došla je četvrta osoba i otvorila vrata. Iskoristila sam priliku te se išuljala. Na ulici sam vidjela patrolno vozilo policije, objasnila situaciju i zamolila policajce da odemo osloboditi kolege koji su još uvijek bili zatvoreni. U tom pokušaju oslobađanja suprug zastupnice Iovanovici Șoșoacă udario me u rame, a policajci su ga potom zaustavili', svjedoči Goracci.

Novinarka i snimatelj potom su otišli u policijsku postaju podnijeti prijavu za napad. No ondje shvaćaju da u policijskom zapisniku napravljenom o incidentu stoji da je rumunjska zastupnica već prijavila talijansku novinarku i njezina snimatelja za napad, posjedovanje droge i oružja.

'Osporili smo sve optužbe. Rasprava je trajala od 17 poslijepodne do poslije ponoći. Tijekom tih sedam sati bili smo izloženi kontinuiranom zastrašivanju, prijetnjama i optužbama za krađu i lažno udruživanje. Sve je riješeno intervencijom talijanske konzulice Gabriele Navatte, nakon čega smo pušteni na slobodu', ispričala je Goracci.

Talijanski veleposlanik u Rumunjskoj po nalogu ministra vanjskih poslova Luigija Di Maia zatražio je hitno pojašnjenje incidenta, a ubrzo je stigla isprika rumunjske vlade. U njoj stoji da vlada najoštrije osuđuje svaki čin zastrašivanja novinara ili ograničavanja prava građana na slobodno informiranje. Premijer Nicolae-Ionel Ciucă incident osobno smatra neprihvatljivim i snažno se protivi izražavanju razlika u mišljenjima nasiljem, navodi se u izjavi rumunjske vlade koju prenosi Ansa.