RAZNOVRSNI OBIČAJI

Međunarodni dan žena proslavljen diljem svijeta

  • Autor: Z.K./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2017 22:46
  • Objavljeno 08.03.2017 u 22:24
Dan žena u New Yorku

Dan žena u New Yorku

Izvor: Reuters / Autor: LUCAS JACKSON

Međunarodni dan žena je različito proslavljen u srijedu diljem svijeta: od feminističkog skupa u krugu Kremlja, preko mimoza na talijanskim ulicama do 'dana bez žena' u Sjedinjenim Državama.

U Moskvi je skupina feministkinja nakratko privedena pošto su u krugu Kremlja održale skup tražeći veća prava za žene u Rusiji, gdje se taj praznik više povezuje s pažnjom prema ženama nego s borbom za jednakost spolova. Usto je običaj da se majkama, suprugama, prijateljicama i kolegicama dariva cvijeće.

'Feminizam je naša državna ideja", pisalo je na transparentu koji su držale dvije aktivistkinje koje su se popele na balkon jednog kremaljskog tornja.

U Kijevu je oko tisuću ljudi sudjelovalo u povorci pozivajući da se Dan žena, koji je od sovjetskog doba među važnijim praznicima u većini bivših republika SSSR-a, vrati svojim feminističkim početcima.

U Sjedinjenim Državama, pokret 'Hod žena', organiziran u siječnju dan nakon službenog stupanja na dužnost Donalda Trumpa, pozvao je da 8. ožujka bude 'dan bez žena'. U Washingtonu ih je velik broj odlučio otići na posao, ali su se odjenule u crveno, u znak potpore pokretu. Naprotiv, poziv na štrajk na poslu i kod kuće prihvaćen je u Alexandriji, u Virginiji, gdje su se zbog toga morale zatvoriti sve škole.

Donald Trump je pak u utorak na Twitteru poručio da osjeća 'veliko poštovanje' prema ženama i istaknuo njihovu 'presudnu ulogu (...) u Americi i u svijetu'.

Na ulicama Rima, grane i vijenci spleteni od mimoza preplavili su grad, pa i trg ispred presjedničke palače. Taj cvijet sa žutim cvjetićima u obliku kuglice izabrale su Talijanke 1946. za simbol 8. ožujka.

Australski grad Melbourne je odlučio na deset semafora tradicionalne muške likove zamijeniti ženskim odjevenim u haljinu.

U New Delhiju su desetci mladih žena u bijelom demonstrirali samoobranu, napose kako svladati napadača i kako udarcem šake razbiti gipsanu opeku.

U Parizu su Ženski savez za demokraciju i Ženska naklada uputili poziv da se 8. ožujka posveti turskoj književnici Asli Erdogan kojoj prijeti kazna doživotnog zatvora zbog pisanja u prokurdskom listu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!