U BIH

Među srpskim kandidatima i osuđeni ratni zločinci

22.08.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Najmanje trojica bosanskih Srba pravomoćno osuđenih zbog ratnih zločina natjecat će se za dužnost vijećnika u nekom od općinskih vijeća na lokalnim izborima koji će se u Bosni i Hercegovini održati 7. listopada, a ta činjenica rezultat je neprecizne odredbe izbornog zakona koja kandidiranje brani samo onim osobama koje se u trenutku provedbe izbora nalaze na izdržavanju kazne, prenose u srijedu lokalni mediji u BiH

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u utorak je objavilo konačni popis kandidata koji se mogu natjecati na listopadskim izborima, kada će se birati načelnici 139 općina i vijećnici u općinkim vijećima te zastupnici u skupštini distrikta Brčko i u skupštini grada Banja Luke.

Na popisu je nešto više od 30.000 imena osoba za koje je SIP provjerama utvrdio kako ispunjavaju uvjete potrebne za isticanje kandidature.

Na popisu kandidata za općinsko vijeće Bosanskog Šamca tako su se našla imena čak dvije osobe koje je Međunarodni kaznei sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio zbog ratnih zločina.

Srpska demokratska stranka (SDS) je među svoje kandidate uvrstila Blagoja Simića, ratnog načelnika Bosanskog Šamca u kojemu je u to vrijeme provedeno masovno etničko čišćenje.

Sarajevsko "Oslobođenje" podsjeća kako je od 17 tisuća Hrvata i Bošnjaka, koliko ih je 1992. godine živjelo na području Bosanskog Šamca i Odžaka, tek njih 500 tamo dočekalo kraj rata.

Simića je ICTY proglasio odgovornim za zločine nad nesrpskim stanovništvom i 2006. godine ga je osudio na 15 godina zatvora. Simić je iz zatvora pušten u ožujku 2011. godine nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Nakon toga se vratio u Bosanski Šamac gdje je nastavio raditi kao liječnik.

Uz Simića kandidat za općinskog vijećnika je i Simo Zarić, ratni načelnik odjela državne sigurnosti šamačke policije. Zarić je proglašen krivim po istoj optužnici kao i Simić i osuđen je na šest godina zatvora.

Njega je kao svog kandidata istaknula Socijalistička partija Republike Srpske (SP RS).

Na vrhu popisa SDS-ovih kandidata za općinsko vijeće Zvornika u istočnoj Bosni je Branko Grujić. On je u načelnik te općine također bio tijekom rata a na tom su području počinjeni masovni ratni zločini i prognana većina bošnjačkog stanovništva.

Prema dostupnim podacima u Zvorniku je ubijeno najmanje 700 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Grujić je zbog odgovornosti za te zločine pravomoćno osuđen na šest godina zatvora u Srbiji, gdje je živio nakon rata.

Svoju kandidaturu lokalnim je medijima u BiH pojašnjavao jedino Simo Zarić.

Izjavio je kako se ničega ne stidi te kako bi sve ponovo učinio.

U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH pozvali su se na odredbu izbornog zakona koja kaže kako kandidat na izborima ne može biti osoba koja je 'na izdržavanju kazne izrečene od strane ICTY-a ili koja je optužena od strane tog suda a pred njim se nije pojavila'.