optimistična premijerka

May poručila poslovnim ljudima da EU želi dogovor o Brexitu ove jeseni

19.10.2018 u 20:51

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May rekla je poslovnim ljudima u petak da je došla sa summita EU-a s osjećajem da europski vođe žele da se postigne dogovor o Brexitu ove jeseni, što je prije moguće, objavio je njezin ured.

"Priznala je da postoji nekoliko važnih pitanja koja su još uvijek neriješena, ali je kazala da je imala osjećaj da čelnici koji su sjedili oko stola na Europskom vijeću žele postići dogovor što je prije moguće ove jeseni", rekao je njezin ured u priopćenju.

U konferencijskom pozivu ona je također govorila i o tzv. sjevernoirskom 'backstopu' čiji je cilj spriječiti podizanje tvrde granice na irskom otoku, dodaje se u priopćenju.

"Ako će biti nužno, to će biti samo privremeno rješenje.. most prema budućim odnosima", rekla je May na telekonferenciji.

Reutersov izvor kazao je da je ona govorila optimistično u vezi pregovora o Brexitu. "Premijerka je govorila desetak minuta te je njezin ton bio vrlo optimističan", rekao je za Reuters izvor.

London i Bruxelles nastoje što prije do kraja godine postići dogovor a tvrtke su zabrinute kako bi bez dogovora moglo propasti sve od opskrbnog lanca i letova do transporta hrane i stoke.

May je razgovarala s oko 120 poslovnih lidera kako bi ih informirala o napretku razgovora nakon sastanaka održanih u Bruxellesu ranije ovog tjedna."Rekla je kako vjeruje da su europski vođe posvećeni postizanju dogovora ove jeseni. Kazala je kako je njezin cilj završiti sve u studenom."

Neki od njih su May rekli kako je vrlo malo vremena ostalo te su zabrinuti oko izvanrednih mjera koje bi mogle biti nepovratne, tvrdi izvor.