Britanska premijerka

May pokušava umiriti zastupnike tvrdnjom da je dogovor o Brexitu blizu

22.10.2018 u 21:43

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May pozvala je u ponedjeljak zastupnike da ju podrže u završnoj fazi britanskog izlaska iz Europske unije, poručivši da su pregovori u najtežoj fazi iako je dogovor blizu o brexitu blizu.

May je suočena s dosad najžešćim napadima na svoju politiku oko brexita, nakon što na summitu EU-a prošli tjedan ponovno nije uspjela postići dogovor s Bruxellesom. Premijerka je pokušala smiriti strasti u parlamentu u kojem je njezina strategija razljutila i euroskeptike i pobornike EU-a.

"Služenje našim nacionalnim interesima zahtijevat će da u posljednjim fazama pregovora, najtežim od svih, ostanemo pribrani", kazala je May tijekom žustre sjednice.

Financijska tržišta reagirala su na mogućnost da May sruše pobunjenici iz njene stranke, pa je funta pala na najnižu razinu u odnosu na dolar od 4. listopada prošle godine (1,30 dolara).

Ostalo je samo pet mjeseci do dana službenog izlaska Britanije iz EU-a, a pregovori su zapeli na pitanju takozvanog "backstop" rješenja, rezervnoj mjeri kojom se želi osigurati da ne dođe do vraćanja tvrdih granica na irski otok ako se na vrijeme ne dogovori budući trgovinski odnos.

No pokušaji May da ponovno pokrene pregovore razmatranjem mogućeg produženja prijelaznog razdoblja, nakon zasad određenog roka u prosincu 2020., dodatno su razljutili oba tabora u duboko podijeljenoj konzervativnoj stranci.

U ponedjeljak je u pokušaju ilustriranja koliko je njezina vlada postigla u više od godine dana pregovora s EU-om nabrojala sva pitanja u kojima je u zadnja tri tjedna postignut dogovor, od Gibraltara do buduće sigurnosne suradnje.

"Uzevši sve to u obzir, 95 posto ugovora o izlasku i njegovi protokoli sad su dogovoreni", rekla je May.

No sporazum ne može biti zaključen dok se Bruxelles i London ne dogovore i oko budućeg upravljanja granicom između Republike Irske, članice EU-a i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski i europski čelnici žele izbjeći vraćanje kontrole na tu granicu, što je ključni aspekt Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine kojim su završena desetljeća krvavih sukoba u Sjevernoj Irskoj.

EU je predložio ostanak Sjeverne Irske u carinskoj uniji, no May je to odbacila jer bi se time mogla stvoriti prepreka u trgovini te države s ostatkom Britanije. U tome ju podržavaju i sjevernoirski unionisti (DUP) koji premijerki održavaju tijesnu većinu u parlamentu.

U ponedjeljak su najavili da će podržati amandman pobunjenih konzervativaca kojim će se prijedlog EU-a o irskoj granici učiniti ilegalnim. Na prošlotjednom summitu u Bruxellesu postizanje sporazuma se činilo dalekim koliko i nekoliko mjeseci ranije, a europski diplomati kazali su kako im May nije ponudila ništa novo što bi pomaknulo razgovore s mrtve točke.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Od tad je njezin prijedlog za produženjem prijelaznog razdoblja razljutio euroskeptike u stranci koji strahuju da ona vodi zemlju prema sporazumu koji će od Britanije do daljnjega napraviti "marionetsku zemlju" koja neće nikad uspjeti u potpunosti izaći iz EU-a niti sklapati svoje trgovinske sporazume s drugim državama.

Da bi se pokrenulo izglasavanje nepovjerenja premijerki potrebno je 48 pisama konzervativaca takozvanom stranačkom "Odboru 1922". Novine Sunday Times tvrde kako ih je već poslano 46, no Reuters još nije uspio potvrditi taj podatak.

May je u govoru, osvrnuvši se na slučaju ubijenog novinara Jamala Khashoggija, također zatražila "cijelu istinu oko onoga što se dogodilo".

"Sigurna sam kako mi se cijeli parlament pridružuje u najvećoj osudi smrti Jamala Khashoggija", rekla je premijerka.

Khashoggi (59), novinar koji je živio u SAD-u i pisao kritički o saudijskim vlastima ubijen je 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.