ROVOVSKA BITKA

May pokušava dobiti potporu za svoj sporazum o Brexitu ali protivljenje raste

14.11.2018 u 20:44

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May pokušala je u srijedu dobiti potporu svojih ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, ali je suočena s rastućim protivljenjem dijela zastupnika i saveznika koji kažu da on ugrožava vladu i jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva

Politička urednica BBC-a izjavila je da je gnjev među zastupnicima koji podržavaju Brexit u premijerkinoj Konzervativnoj stranci tako velik da će oni vrlo vjerojatno pozvati u četvrtak na izglasavanje nepovjerenja May kao čelnici stranke.

May je hvalila svoj sporazum uoči sastanka s ministrima, ali protivnici u njezinoj stranci tvrde da je to predaja EU-u i da će ga oni srušiti.

Sjednica vlade počela je u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu i trajala je pet sati, što je izazvalo nagađanja da May možda ne uspijeva uvjeriti svoje saveznike da nacrt sporazuma treba dati u parlament.

U Londonu se očekuje izjava premijerke nakon sjednice kabineta.

"Visoki dužnosnik iz redova konzervativaca kaže mi da je gnjev onih koji podržavaju brexit tako velik da se čini vjerojatnim da će doći do poziva za izglasavanje nepovjerenja sutra - pisma stižu", kazala je BBC-jeva politička urednica Laura Kuenssberg.

Glasanje o nepovjerenju britanskoj premijerki može biti pokrenuto ako 15 posto zastupnika iz redova Konzervativne stranke, odnosno 48 zastupnika, uputi pisma predsjedniku Odbora 1922 u kojima traži takvo izjašnjavanje.

Krajni ishod za Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje nejasan: scenariji se kreću od mirnog razvoda do odbijanja premijerkinog sporazuma, što bi moglo dovesti do njezina odlaska s dužnosti i napuštanja EU-a bez sporazuma, ili drugog referenduma.

  • +11
Skup protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

May, koja se prvotno protivila Brexitu i koja je došla na dužnost premijerke nakon referenduma, stavila je na kocku svoju budućnost radi sporazuma za koji se nada da će riješiti probleme i omogućiti napuštanje EU-a uz zadržavanje najbližih mogućih veza.

Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

May je pokušala uvjeriti ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, a koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije.

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori.

Premijerka May, koju nazivaju najslabijim britanskim liderom u generaciji, daje sve od sebe da parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit, 29. ožujka 2019.

Zagovornici Brexita u Mayinoj konzervativnoj stranci optužuju je da je dogovorila loš sporazum, da je popustila Bruxellesu i najavljuju da će glasati protiv.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) koja održava na životu Mayinu manjinsku vladu zabrinuto prati hoće li premijerka postići prihvaćanje sporazuma u parlamentu.

"Iz onoga što smo vidjeli i čuli ne vjerujemo da je sporazum najbolji", kazao je Jeffrey Donaldson, zastupnik DUP-a pa objasnio: "Sporazum bi mogao voditi raspadu Ujedinjene Kraljevine (UK), a to je nešto za što ne možemo glasati".

Za Europsku uniju suočenu s nizom izazova zadnjih godina, od dužničke do migrantske krize, gubitak Velike Britanije najveći je udarac u 60 godina gradnje europskog jedinstva nakon dva svjetska rata.