NESLAVNA BORBA ZA PRAVA RADNIKA

Matijašević: Pregovori o ZOR-u su neozbiljni i nekorektni

08.04.2014 u 14:51

Bionic
Reading

U Banskim dvorima su se u utorak u 13 sati nastavili pregovori oko Zakona o radu između Vlade, sindikata i poslodavaca. Premda pregovori traju godinu dana, a zakon je već prošao prvo čitanje, i danas se otvaraju nova otvorena pitanja. Sindikalist Ozren Matijašević, pod zavjetom šutnje, rekao je tek kako se boji da bi pregovori mogli uskoro biti neslavno završeni

Sve pregovaračke strane zavjetovale su se na šutnju u medijima kako bi se Zakon o radu napokon usuglasio bez pritiska javnosti. Ipak, nezadovoljstvo pojedinih pregovarača prelijeva se u javni prostor, no bez dovoljne artikulacije konkretnih prijepornih točaka.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikataOzren Matijašević nije htio ulaziti u detalje pregovora, ali je hrvatskim radnicima koji strepe od novih pravila na tržištu rada poručio koje su trenutno tri najspornije odredbe oko kojih se znoje članovi sindikata, udruge poslodavaca i Vlade.

'Govorimo o rasporedu radnog vremena, zapošljavanju preko agencija i pitanju otkaza ugovora o radu. Ništa vam više ne želim govoriti jer se želim pridržavati obećanja koje sam dao - da nećemo pregovarati preko medija', rekao je Matijašević za tportal.

Upitan kada očekuje kraj pregovora i eventualno usuglašavanje, Matijašević kaže: 'Svakako bismo se trebali dogovoriti o svemu prije drugog čitanja, ali kako stvari idu i koliko smo neozbiljni i nekorektni, kraj bi se mogao dogoditi vrlo brzo - ali neslavno i bez dogovora.'

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever očito zamjera nekim kolegama iz drugih sindikata jer su spremni prihvatiti odredbe koje, kaže, nemaju pravo prihvatiti. 'Nemamo pravo prijeći preko nekih stvari. Nadam se da će kolege promijeniti stav jer kompromis je kompromis, a ne diktat', upozorava Sever.

Kaže da su članovi udruge poslodavaca došli na pregovarački stol s figom u džepu otvarati pitanja koja do sada nikada nisu bila na stolu. Naime Sever tvrdi da se do sada nikada nije razgovaralo o mogućnosti davanja otkaza radnicima bez ikakvog objašnjenja u malim tvrtkama. 'Nadam se da se više neće otvarati takve teme. Trebali bismo se usuglasiti ovaj ili najkasnije sljedeći tjedan. Spornih točaka, po nama, ima 40-tak i još se otvaraju nove...', rekao je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić danas neće biti na pregovorima, mijenjat će ga kolega, ali je upućen u problematiku pregovora. Spomenuo je paket mjera koji nudi kompromis poslodavcima i sindikatima, ali nije htio o detaljima zbog spomenutog dogovora.

'Nadamo se da će se do drugog čitanja popraviti pregovaračke pozicije. Pregovaramo već godinu dana, a sad ispada da ima toliko neriješenih pitanja da nemamo vremena odlučiti o njima. To je apsurdno! Procedura je redikulozna, taj je dio razočaravajući za mene', rekao je Majetić i dodao da je ovaj prijedlog Zakona o radu koji se nalazi u Saboru bitno drukčiji od onoga čemu su se poslodavci nadali.

Majetić traži da se pričeka definicija plaće iz Europskog vijeća jer, kako kaže, poslodavci mogu biti kazneno gonjeni zbog neisplate plaće, a ne znaju spada li u plaću i božićnica, regres, putni troškovi itd. Doznajemo da istu definiciju plaće čekaju i u Ministarstvu kako bi mogli poduzeti nove, jasnije korake u pregovorima.