OGOVARA NA TEŠKE OPTUŽBE IZ ŠATORA

Matić bijesan: To je još jedna njihova lagarija

10.04.2015 u 13:44

Bionic
Reading

'To je još jedna njihova lagarija. Olako prijete i kvalificiraju. Optuživali su me i za smrt Nevenke Topalušić', komentirao je ministar Predrag Matić optužbe branitelja iz Savske da je Vlada kriva za samoubojstvo hrvatskog branitelja koji je, kako kažu, ruku na sebe dignuo jer je Vlada odbacila prijedlog da se njihova prava reguliraju ustavnim zakonom

'Njima smo Milanović i ja valjda krivi i za krizu u Ukrajini', kaže Matić za tportal. Osvrnuo se i na dovođenje u pitanje stana koji je, kako su kazali branitelji, Matić kupio za jednu kunu.

Ponovno su mu izvukli i trošak od 400 tisuća kuna na službenoj kartici Ministarstva branitelja.

'To je stari HDZ-ovski obrazac: optuži, izmisli, slaži, podmetni. Mi ćemo ponovno smireno argumentirano dokazati sve', kaže nam ministar branitelja.

Ministarstvo: Nije istina da je Matić potrošio 400 tisuća kn

Nakon što su na današnjoj konferenciji za medije prosvjednici ispred Ministarstva branitelja iznijeli niz neprovjerenih, neistinitih i tendencioznih navoda na račun ministra branitelja Predraga Matića, pokušavši tako lažima hrvatsku javnost uvjeriti da za višemjesečni prosvjed u Savskoj 66 ima argumenata, Ministarstvo branitelja je dužno hrvatsku javnost upoznati s preciznim i istinitim podacima koji će opovrgnuti sve navode prosvjednika, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Nije istina da je ministar branitelja Predrag Matić za vrijeme svog mandata putem službenih kartica potrošio 400.000 kuna. Nadalje, nije točno da je ministar Matić na bilo koji način prekršio Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Naime, istina je da je potrošnja na dvije službene kartice Ministarstva branitelja u 2013. i 2014. godini bila 118.205, 28 kuna, od toga je 7.806, 40 kuna utrošeno na radne ručkove. Dakle, riječ je o preko pedeset puta manjem iznosu, nego što navode prosvjednici. U spomenuti iznos ušla su službena putovanja ministra Matića i njegovih suradnika u London, Norvešku, Bruxelles, Toulouse i Mostar. Dakle, riječ je o službenim putovanjima i bilateralnim sastancima za koje se hotelski smještaj i avionske karte plaćalo putem službene kartice ministra branitelja, ističe se u priopćenju.

Također, u priopćenju navode kako je istina da je ministar Matić kao hrvatski ratni vojni invalid u skladu sa svim zakonskim propisima zaključio s Ministarstvom obrane Ugovor o kupoprodaji stana u Zagrebu. Kao HRVI iz Domovinskog rata IV. skupine s 80 posto oštećenja organizma ministar Matić je stekao sve zakonom propisane uvjete za povrat sredstava od kupnje stana. Bitno je naglasiti da svaki ugovor o kupoprodaji mora dobiti suglasnost nadležnog općinskog državnog odvjetništva, pa je tako i ugovor kojeg je zaključio ministar Matić s MORH-om dobio suglasnost nadležnog općinskog državnog odvjetništva, čime je potvrđeno da je postupak otkupa pravilno proveden te da je ugovor u skladu sa zakonom i pravno valjan. Također, treba reći da Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ne propisuje povrat sredstava od onih osoba kojima je nakon otkupa smanjen postotak oštećenja organizma, ističe se u priopćenju.


Kaže da mentalni sklop prosvjednika iz Savske ne može razumjeti da 'postoje ljudi koji rade sve u skladu sa zakonom'. 'Okomili su se na čovjeka koji nikada nije platio kaznu za pogrešno parkiranje. Nema tog dosjea kojim će me okriviti, prošao sam sve sigurnosne provjere', tvrdi Matić.

'Ti koji mene optužuju ne mogu proći na provjeri ni za predsjednika kućnog savjeta', zaključuje.

Podsjetimo, branitelji su se danas na konferenciji za medije u šatoru u Savskoj 66 još jednom obrušili na resornog ministra Predraga Matića poručivši mu da napravi analizu troškova na svojoj kartici, optužujući ga da je na razna putovanja i druženja potrošio 400.000 kuna.

Također, Matića su prozvali da 'analizira način na koji je došao do stana za nula kunu'. Također, branitelji su u šatoru za dva tjedna najavili okrugli stol na koji će pozvati predsjednicu, premijera, kardinala te ministra Matića na kojem će se, prema njihovim riječima, 'vidjeti tko laže'.