NEZAKONITO IZA REŠETAKA?

Matanić i Đurović ostaju u pritvoru

sudjenje_pukanic2-251010

sudjenje_pukanic2-251010

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić /Cropix

Dvojica nepravomoćno osuđenih zbog ubojstva novinara Ive Pukanića, Robert Matanić i Slobodan Đurović, ostaju u pritvoru, odlučio je danas zagrebački Županijski sud odbacivši zahtjev njihovih branitelja za puštanje na slobodu

Branitelji su zatražili puštanje iz pritvora, tvrdeći da su Matanić i Đurović od 29. listopada nezakonito iza rešetaka jer su istekle maksimalne tri godine, koliko ih se po zakonu može držati u pritvoru.

No izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda danas je iza zatvorenih vrata odbacilo tu argumentaciju i Matanića i Đurovića zadržalo u pritvoru u Remetincu, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića koji nije upoznat s obrazloženjem odluke.

Đurovićev branitelj Željko Žganjer najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu.

'Smatramo da je sud još potkraj listopada trebao odlučivati o produljenju pritvora te da su naši branjenici po sili zakona trebali biti pušteni na slobodu, odnosno da su proteklih gotovo mjesec dana nezakonito u pritvoru. Stoga ćemo se žaliti Vrhovnom, a bude li trebalo, i Ustavnom sudu', kazao je Hini Žganjer

Odvjetništvo, pak, smatra da su Matanić i Đurović zakonito zatvoreni te da im pritvor automatski traje tri i pol godine.

Žganjer
smatra da Vrhovni sud treba razjasniti različita pravna tumačenja maksimalnog pritvorskog roka, o čemu se od donošenja novog ZKP-a više puta raspravljalo u pravničkim stručnim krugovima.

Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora, a Đurović na 15 godina, zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za ubojstvo novinara i suvlasnika tjednika Nacionala navodno platio 1,5 milijuna eura.

Za ubojstvo novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića u početku studenoga prošle godine još su osuđeni Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina zatvora, Bojan Gudurić na 30 te Željko Milovanović na 40 godina.

Slučaj je na Vrhovnom sudu koji mora odlučiti o žalbama na prvostupanjsku presudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!