NAJAVLJEN PREKID PROIZVODNJE

Masovni prosvjed ratara i mljekara u Radićevoj

11.03.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Oko 400 proizvođača mlijeka i ratara, u organizaciji Udruge mljekara Osječko-baranjske županije, prosvjeduje danas u Radićevoj ulici u blizini Markova trga zahtijevajući od hrvatske vlade reprogram zajmova po europskim kamatama (dva posto na 20 godina), uplatu kapitalnih ulaganja do 50 posto svim poljoprivrednicima te poštivanje valjanih ugovora o ciljanoj cijeni mlijeka

ZAGREB - Traže da se odrede i točni iznosi i datumi isplate potpora i poticaja u poljoprivredi, da se riješi problem mljekare u Starom Petrovu Selu, da se ovčarima i kozarima vrate poticaji te zaštiti domaća proizvodnja janjadi, ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Prosvjednici su zatražili i izmjenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, tako da kod dugoročnog zakupa obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima prednost, da se stočarima omogući kupnja i dugoročan zakup zemljišta po povlaštenim uvjetima. Traže i zaštitu domaće proizvodnje - nadzor uvoza stočarskih proizvoda, žitarica, povrća i voća te legaliziranje svih stočarskih objekata.

Oko 400 prosvjednika s hrvatskom zastavom i transparentima došlo je u Zagreb u desetak autobusa i automobilima iz osječko-baranjske i drugih županija, rekao je novinarima predsjednik Udruge mljekara Osječko-baranjske županije Ivica Miketek. Najavio je da će do 17 sati čekati da ih primi netko iz vlade, a ako se to ne dogodi, organizirat će još veći prosvjed.

U pročitanu pozivu vladi mole i pozivaju vladu da im pomogne - "kako se ne bi dogodilo da naša gospodarstva i djedovina postanu vlasništvom stranih banaka". Također navode da će, ako im se ne olakšaju uvjeti proizvodnje, "svi biti prisiljeni prekinuti proizvodnju u roku od šest mjeseci". Navode i da je zadnjih godina hrvatska poljoprivreda, osobito mljekarstvo, doživjela slom zbog suše, rasta cijena inputa, stočne hrane, umjetnih gnojiva, poskupljenja zajmova, a u zadnje vrijeme zbog drastična pada cijena poljoprivrednih proizvoda i nekontrolirana uvoza.

Danas 80 posto poljoprivrednih proizvođača, posebice proizvođača mlijeka, ne može uredno servisirati obveze, odnosno blokirani su im računi. U zadnje vrijeme svaki dan 18 gospodarstava prekida proizvodnju, t.j. propada, među kojima je i desetak novoizgrađenih farma po oprerativnom programu RH za razvoj govedarstva.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić je pred novinarima ispred Hrvatskog sabora izjavio kako razumije proizvođače mlijeka i to ne formalno, već stvarno, jer o tome razgovaraju gotovo svaki dan. Zamolio je sve da dođu na razgovor u Ministarstvo, istaknuvši da za prosvjede nema mjesta.

Ocijenivši zahtjev za otpisom svih zajmova u svim bankama nerealnim, rekao je da mogu razgovarati pojedinačno o svakom zahtjevu. Dodao je da je to udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja desetak posto proizvođača. Drži da su prosvjedi neosnovani, jer je Ministarstvo uspjelo vratiti za stol mljekare koji su prije desetak dana svim proizvođačima mlijeka poslali ugovore u kojima traže smanjenje cijena. "Jasno smo definirali da je to neprihvatljivo i jednostrano te vratili sve mljekare na Povjerenstvo, gdje ćemo u budućnosti razgovarati o tome", rekao je Pankretić. Istaknuo je da unaprijed isplaćuju potpore koje bi trebali isplatiti do 31. svibnja, jer žele pomoći, svjesni ukupne gospodarske situacije u Hrvatskoj, a to moraju biti i svi drugi.

Na upit novinara da prosvjednici tvrde kako svaki dan propada 18 gospodarstava, ministar Pankretić je odgovorio da je u siječnju proizvodnja mlijeka četiri posto bila veća nego u istom razdoblju lani. Unazad pet-šest godina broj proizvođača mlijeka smanjio se s 46.000 na 28.000, a ukupna proizvodnja mlijeka se povećava, rekao je. Dodao je da je riječ i o restrukturiranju sektora, jer mali proizvođači smanjuju proizvodnju, ali je povećavaju veći proizvođači kao što se povećava i proizvodnja po kravi. To su pozitivni iskoraci, jer u Hrvatskoj, za razliku od Mađarske, proizvodnja gotovo i nije pala, nego raste.