OKONČANA ISTRAGA

Martina Duras Pauletić počinila suicid plinom, a ne narkoticima

05.07.2012 u 06:15

Bionic
Reading

Sveobuhvatnim kriminalističkim istraživanjem otklonjene su sumnje da bi se u slučaju smrti Martine Duras Pauletić radilo o ubojstvu ili bilo kojem drugom kaznenom djelu. Sve do sada provedene radnje potvrđuju da je pokojna Martina Duras Pauletić počinila samoubojstvo, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare u PU istarskoj Valter Opašić, voditelj Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću

Intrigantni slučaj smrti mlade žene, članice IDS-a i savjetnice pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, punio je proteklih dana novinske stupce, no iako je njezina iznenadna smrt potaknula u medijima nagađanja o mogućoj konzumaciji narkotika, na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u PU istarskoj istaknuto je da u krvi nije bilo tragova alkohola, droge ili psihotropnih tvari.

Naime, kako je utvrđeno istragom, Martina je sama u stanu otvorila plin na štednjaku, koji je udisala sve dok nije udahnula toksičnu količinu gradskog plina koji sadrži 15 posto ugljičnog monoksida, što je dovelo do trovanja.

Podsjetimo, beživotno tijelo Martine Duras Pauletić pronađeno je 10. lipnja oko podneva u iznajmljenom pulskom stanu na adresi Sisplac 19, no smrt je prema nalazu patologa nastupila dan ranije, u večernjim satima. Budući da se u zgradi uvodio gradski plin, mediji su isprva nagađali da bi možda uzrok smrti moglo biti curenje gradskog plina, no policija je to isključila.

Kako je objašnjeno na današnjoj konferenciji za novinare, mrtvo tijelo pregledali su mrtvozornica i patolog Opće bolnice Pula te su tom prilikom pronađeni tragovi karakteristični za trovanje ugljičnim monoksidom. Da je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom (iz gradskog plina) potvrđeno je i obdukcijom, no javnost je dodatno zaintrigiralo kako je došlo do tog trovanja, budući da su zbog mirisa plina koji se osjećao prije početka, kao i za vrijeme očevida pozvani i vještaci Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba, koji su pak isključili mogućnost tehničkog kvara i istjecanje plina na plinskim trošilima kao uzrok smrti.

'Obavljen i pregled dimnjaka te ventilacijskih otvora, a u stanu su obavljena potrebna mjerenja poradi utvrđivanja koncentracije ugljičnog monoksida. Osim toga, izvršen je uvid i u volumni sastav gradskog plina, iz kojeg je očitan podatak da se u sastavu plina nalazi i 15 posto ugljičnog monoksida', kazao je Valter Opašić, opisujući tijek istrage.

Među mnogobrojnim radnjama koje je policija poduzimala vezano za rasvjetljavanje slučaja smrti Martine Duras Pauletić, za kojeg interes javnosti nije jenjavao,
bila je zatražena i toksikološka analiza, čiji su nalazi danas objelodanjeni. Naime, kako je rečeno, vještačenjem uzorka krvi pokojnice utvrđena je koncentracija karboksihemoglobina od 68 posto, što je više od koncentracije koja je smrtonosna za većinu ljudi srednje dobi i srednje razvijenosti.

'Drugim toksikološkim vještačenjima u uzorku krvi pokojne nije utvrđena prisutnost alkohola, droge, psihotropnih tvari i njihovih metabolita', kazao je Opašić, dodajući da su uz sve spomenute aktivnosti, policijski službenici poduzimali i druge izvidne i dokazne radnje, pa tako u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti događaja, i razgovore sa svim osobama koje su mogle pružiti korisna saznanja, iz čega su vjerojatno i proizašle medijske spekulacije o poticanju na samoubojstvo i eventualno politički motiviranom samoubojstvu, što je ovom prilikom demantirao načelnik krim-policije Dragutin Cestar, ustvrdivši da za to nisu nađene nikakve indicije.