UVRIJEDIO KURAN

Marš Fronte islamskih branitelja protiv guvernera Džakarte

04.11.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Deseci tisuća radikalnih indonezijskih muslimana u petak su sudjelovali u prosvjednom maršu prema predsjedničkoj palači te tražili ostavku guvernera glavnoga grada Džakarte, jer je kako tvrde uvrijedio Kuran.

Indonezija je zemlja s najvećom muslimanskom zajednicom na svijetu, u kojoj mnogi vjernici slijede umjereni islam. Premda su radikali dosad povremeno izražavali prosvjede, ovako masovan prosvjed je rijedak. Ozračje u Džakarti napeto je i neke tvrtke savjetovale su zaposlenicima da rade od kuće, pristup poslovnim dijelovima grada je ograničen a veleposlanstva su savjetovala oprez.

Kamioni puni vojnika i policajaca, od kojih su neki naoružani puškama, sudjeluju u ophodnji a drugi osiguravaju trgovačke centre. Očekuje se da će biti raspoređeno 18.000 pripadnika sigurnosnih snaga u gradu od 10 milijuna stanovnika.

Prosvjednici, koje vodi skupina Fronta islamskih branitelja, traže da se džakartskog guvernera Basukija Tjahju Purnamu, kršćanina i prvog etničkog Kineza na toj dužnosti, zatvori i osudi za blasfemiju.

Radikali tvrde da je uvrijedio Kuran nakon što je reagirao na politički napad neistomišljenika citirajući stih iz Kurana. 'On nije musliman i ponižava Kuran', rekao je jedan prosvjednik novinaru Reutersa. 'Nemoj navoditi ništa iz Kurana, posebno ako pogrešno interpretiraš ... molim Boga da ga se zatvori', dodao je.

Purnama, popularno znan kao 'Ahok', na glasu je kao čvrst reformator. Natjecat će se u ponovnim izborima protiv dvojice muslimana - Agusa Harimurtija Yudhoyonoa, sina bivšeg predsjednika Susila Bambanga Yudhoyonoa, i bivšeg ministra obrazovanja Aniesa Baswedana