REPOVI NEKRETNINE NA ŠIPANU

Markić se kune u domovinu, a utajila najmanje 225.000 kuna poreza?

09.12.2013 u 11:59

  • +3

Luksuzno imanje Željke Markić na Šipanu

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Bionic
Reading

Prvo lice inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić nije platila porez državi na kontroverznu luksuznu vilu s okućnicom na otoku Šipanu, kupljenu 2010. godine, piše Dubrovački dnevnik na osnovi informacija iz svojih izvora

Redakciji Dubrovačkog dnevnika Porezna uprava prvotno je uskratila informaciju o tome je li Markićkina tvrtka Sermon platila porez, pravdajući postupak obavezom zaštite porezne tajne. Međutim, daljnjim istraživanjem traga, Dubrovačkom dnevniku je potvrđeno da vlasnica nekretnine na Šipanu 'nije platila ni lipe' poreza. Tragom novca ovaj lokalni medij istražio je i to koliki je trenutno temeljni kapital tvrtke Sermon. Kako je on još uvijek 20.000 kuna, to znači da kupnja nekretnine nije provedena kroz temeljni kapital tvrtke, pa dakle ne može biti govora o eventualnoj mogućnosti da se na slučaj kupnje vile s povećim zemljištem primijeni Zakon o poreznim olakšicama.

Podsjetimo, kontroverze oko vile s malonogometnim terenom, bazenom i maslinicima kulminirale su kada se ispostavilo da je nekretnina od Dubrovačke biskupije kupljena višestruko ispod cijene. Dokumenti na koje se pozivao tjednik Express govorili su o mlinici površine 164 metra četvorna te tri vrta, sve zajedno površine 4610 metara četvornih. Ispostavilo se da je sve skupa plaćeno oko 1,14 milijuna kuna ili 155.000 eura, odnosno 246 kuna po metru četvornom, iako su cijene u dubrovačkom primorju, prema svjedočenjima Expressu tamošnjih vodećih procjenjitelja vrijednosti nekretnina, 2010. godine bile takve da je mlinica s povećim terenom realno vrijedila 1,15 milijuna eura. Unatoč činjenici da je mlinicu tek trebalo renovirati, po toj računici ispada da je nekretninu Dubrovačka biskupija tvrtki Sermon d. o. o. prodala i do sedam i pol puta jeftinije od realne cijene na tržištu.

Otvorilo se pitanje zašto je Crkva, koja u visokom biznisu nema običaj nikome ništa poklanjati, predsjednici udruge koja slijedi krajnje konzervativnu vjersku agendu na tragu Kaptola, prodala nekretninu toliko jeftino. Inače su spomenuti dokumenti upućivali i na to da na nekretnini nije bilo tereta, što znači da je kupljena u gotovini, a mediji su danima pretresali i iznos koji je bio potreban za trogodišnju adaptaciju mlinice u luksuzno zdanje u kojem se upriličuju vjerski seminari, navodno povremeno i svete mise. Spornim trenucima oko nekretninskog dragulja nekoć u vlasništvu Crkve, a danas tvrtke vođe inicijative 'U ime obitelji', pridružilo se i otkriće da vila tek čeka na građevinsku dozvolu, odnosno da je izgrađena bespravno. Navodno je problem bio izrazita preizgrađenost nakon adaptacije.

Tako dolazimo do otkrića Dubrovačkog dnevnika o neplaćanju poreza od pet posto. Kako je riječ o porezu koji se ne obračunava na cijenu po kojoj je nekretnina kupljena, nego na realnu tržišnu vrijednost, prema računici Dubrovačkog dnevnika riječ je o 225.000 kuna koje državni budžet nije vidio, a prema vrijednosti na koju su upućivali eksperti za nekretnine tjednika Express, mogla bi biti riječ o čak 425.000 kuna.