JEDNOGLASNA ODLUKA

Marina Lovrić Merzel vraća se u Sabor

16.09.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Marina Lovrić Merzel, nekada moćna SDP-ova županica Sisačko-moslavačke županije koja se našla na udaru zakona pod optužbom za korupciju tešku milijune kuna, vraća se u Sabor

Odlučilo je to jednoglasno, na njezin zahtjev za aktiviranjem zastupničkog mandata, Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora. Sva njezina prava i obaveze koje proizlaze iz zastupničkog mandata počele su teći od 11. rujna ove godine, to jest osmoga dana od podnošenja zahtjeva za reaktiviranje zastupničkog mandata. Odluku još treba potvrditi i Hrvatski sabor, ali radi se o formalnosti.

Predsjednica MIP-a Gordana Sobol kazala je kako nisu ni mogli donijeti drukčiju odluku, nego samo potvrditi njezin zahtjev budući da je takvo zakonsko rješenje. Sabol očekuje da bi Sabor uskoro, možda već sutra, prijedlog odluke koju daje MIP također trebao potvrditi, mada joj se čini da je ovo prvi put da se aktivira saborski mandat u tijeku jednog velikog i javnosti važnog postupka. Iako se protiv Lovrić Merzel vodi istraga za milijunske malverzacije, to nije smetnja da aktivira saborski mandat. Njoj eventualno prestaje mandat, naglasila je Sobol, u slučaju da dođe do pravomoćne presude s kaznom zatvora duljom od šest mjeseci.

Prema mišljenju predsjednice MIP-a, DORH istragu može voditi protiv Marine Lovrić Merzel iako je saborska zastupnica, a ako dođe do podizanja optužnice, DORH će tražiti skidanje imuniteta. 'U našoj državi čovjek je nevin sve dok protiv njega ne bude donesena pravomoćna presuda, međutim, osobno se slažem da bi trebalo protiv zastupnika protiv koji se vodi istraga ili je podignuta optužnica, napraviti određene izmjene na način da rangiramo težinu kaznenih djela i u tom smjeru razmislimo. Time bismo odmah na početku znali na čemu smo,  možete li se kandidirati ili se ne možete kandidirati', kazale je Sabol koja je dodala da se u državnoj službi ne možete zaposliti ni na jedno radno mjesto ako je protiv vas podignuta kaznena prijava, ali, eto, možete biti saborski zastupnik.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo broji devet članova, predsjednica je Gordana Sobol (SDP), a većinu ima vladajuća koalicija s četiri člana iz SDP-a i jednim iz HNS-a.

Lovrić Merzel u zatvoru je provela pet mjeseci dok nisu ispitani svi svjedoci, a u međuvremenu je izbačena iz SDP-a. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti je se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak oštetivši županiju za još 200.000 kuna.

Istraga protiv nje zadnji je put proširena u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na svog nećaka Dalibora Rožankovića. Lovrić Merzel odbacuje sve optužbe.