ZAKONITA PROCJENA NEKRETNINE

Marina Lovrić Merzel traži hitno puštanje iz Remetinca

12.04.2014 u 00:21

Bionic
Reading

Berislav Živković, odvjetnik pritvorene sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, u nadopuni žalbe na odluku o pritvoru poziva se na tvrdnje zamjenika ministra financija Borisa Lalovca te pomoćnice ministra i ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, prema kojima je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sve bilo prema zakonu, te traži da se županica pusti iz Remetinca, javlja HRT

Naime, nakon dvije unutarnje kontrole zaključeno je da je Porezna uprava u Sisku napravila sve u skladu sa zakonom prilikom procjene vrijednosti zgrade koja za poreznike vrijedi 10 milijuna kuna, a koju je DORH procijenio upola manje.

Ipak, procjena vrijednosti sisačke Hitne nije jedina optužba koja se županici stavlja na teret - ukupno ih ima pet, podsjeća hrt.hr.

Hitno se donosi uredba o procjeni nekretnina

Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, najavio je u Dnevniku 3 HTV-a donošenje uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina, a potom i zakon kojim će se uvesti jedinstvena regulacija čiji je izostanak doveo do nedoumice oko kupoprodaje zgrade i zemljišta u istrazi protiv županice Merzel.

'Nažalost, tek sad se uređuje pitanje procjenjivanja nekretnina. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pristupilo je poslu. Treba uspostaviti cijeli sustav - tko smije procjenjivati, kojim metodama i na temelju kojih podataka', rekao je Uhlir.

Procjenu nekretnina ubuduće će moći vršiti samo ovlašteni sudski vještaci i procjenjitelji, dok 'danas to može svatko'.

Odredit će se i propisati kriteriji o osnovnim i pomoćnim metodama procjene, pri čemu će svaka metoda ovisi o vrsti nekretnine i načinu njezina korištenja. Procjenitelji će tako određivati je li u konkretnim slučajevima pogodna jedna metoda ili više njih.

Uredba se donosi da bi se ta pitanja što prije riješila, a u pripremi je već i zakon, za čije donošenje ipak treba više vremena s obzirom na proceduru. Cilj je, zaključio e Uhlir, propisati normativni akt koji će postaviti okvire za procjenitelje, kako se ne bi griješilo u procjeni, a kada do greške ipak dođe, kako bi se moglo točno prepoznati tko je i u kojem dijelu pogriješio.