Promo

Marina Abramović: Umjetnica je prisutna

  • Autor: SB
  • Zadnja izmjena 12.03.2013 19:01
  • Objavljeno 12.03.2013 u 14:37
marina abramović

marina abramović

Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO

Premijera dokumentarnog filma o crnogorskoj umjetnici

Dokumentarac prati crnogorsku umjetnicu performansa dok se priprema za možda najvažniji trenutak u svom životu: veliku retrospektivu svojih radova u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku.

Zavodljiva, neustrašiva i nečuvena, Marina Abramović (rođena 1946. godine u Beogradu) redefinira pojam umjetnosti već gotovo četrdeset godina. Koristeći se vlastitim tijelom kao sredstvom, tjerajući sebe do krajnjih fizičkih i mentalnih granica te time često riskirajući vlastiti život, ona stvara performanse koji nas izazivaju, šokiraju i potresaju.

Kroz nju i s njom prelaze se granice, širi se svijest, a umjetnost kakvu poznajemo ponovno se rađa. Ona je, jednostavno, jedna od najvažnijih umjetnica našeg doba. Također je i glamurozna ikona umjetničkog svijeta, meta kontroverzije i samoizgrađeni mit. U svakom slučaju ona je drukčija od svih osoba koje ste ikad upoznali.

Dugometražni dokumentarni film Marina Abramović: Umjetnica je prisutna odvodi nas u Marinin svijet, prateći je dok se priprema za možda najvažniji trenutak u svom životu; veliku retrospektivu svojih radova u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku.

Dobiti retrospektivu u jednom od najprominentnijih svjetskih muzeja za svakog je živućeg umjetnika uzbudljiva prekretnica. Za Marinu to predstavlja nešto mnogo više: priliku da napokon ušutka pitanje koje joj opetovano postavljaju već četiri desetljeća: 'Ali zašto je ovo umjetnost?'

Premijera dokumentarnog filma 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' je u četvrtak, 28. ožujka, u 21.35  na HBO-u, a reprize će se emitirati 29. ožujka u 13.25 i 31. ožujka u 16 sati.

Od 1. travnja dokumentarni film 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' će biti dostupan i putem usluga HBO GO i HBO On Demand.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi