ugovor o darovanju nekretnina

Marić s Obersnelom: Našli smo rješenja za neriješene odnose države i Rijeke

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2018 15:43
  • Objavljeno 02.05.2018 u 15:43
Ministar Marić s gradonačelnikom Obersnelom

Ministar Marić s gradonačelnikom Obersnelom

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Ministar državne imovine Goran Marić u srijedu je s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarao o državnoj imovini u tom gradu i aktiviranju te imovine na korist lokalne zajednice, a nakon sastanka je izjavio kako su pronašli modalitete i rješenja za sve dosad neriješene odnose između države i Grada Rijeke

Ministar Marić i gradonačelnik Obersnel potpisali su i Ugovor o darovanju nekretnina, na temelju kojega Ministarstvo državne imovine Gradu Rijeci daruje nekretnine u državnom vlasništvu na području Drenove za potrebe izgradnje komunalne infrastrukture i pristupnih cesta između naselja Bok i Drenovski put. Vrijednost darovanih nekretnina procijenjena je na više od 800 tisuća kuna, a Grad Rijeka se obvezao nekretnine privesti svrsi u sljedećih pet godina.

Ministar Marić rekao je da je Grad Rijeka primjer nataloženih neriješenih predmeta s državom, jer se spor i dugovanje grada prema državi godinama nije rješavalo.

'Pronašli smo modalitete rješavanja svih problema, dotakli smo sva neriješena područja i čini mi se da nije bilo ničega za što nismo našli model rješavanja', kazao je i pojasnio kako je u razgovoru iznio rješenja iz zakonskog prijedloga koji ide u drugo čitanje, a kojim će grad i država riješiti mnoge teškoće, naplatiti potraživanja, aktivirat će se imovina u Rijeci, a time i poticati zaposlenost te investicije.

Na taj se način, dodao je, izbjegavaju sudski sporovi, jer će u nekim slučajevima doći do izvansudskih nagodbi.

>>> Repriza reformi: Ovo su ministri ponavljači koji bi trebali pogurati državu naprijed

Marić je kazao kako se, kada je riječ o dugu grada prema državi, radi o oko 70 milijuna kuna što će se naplatiti prelaskom vlasništva nekretnina grada na državu, i to onih nekretnina koje država već koristi i za njih plaća zakupninu. Riječ je o poslovnim prostorima u vlasništvu grada koje koriste tijela državne uprave, radi mogućeg prijeboja plaćanja najamnine, te stanovima u državnom vlasništvu kojima upravlja Grad Rijeka.

'Dobit će se dvostruka korist - podmirit će se dugovanja, a RH neće plaćati zakupninu' rekao je i dodao kako se radi o stotinama nekretnina.

  • +5
  • +2

Ministar Goran Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Upitan hoće li država prepustiti riječkoj lokalnoj samoupravi neke objekte kod kojih nije upitno vlasništvo, odgovorio je da će prema zakonu nekretnine koje su do 31. prosinca 2017. u naravi bile škole, bolnice, vrtići, parkovi, vatrogasni domovi, sportska igrališta i društveni domovi, postati vlasništvo gradova i općina. Zamišljeno je, kazao je, da se sve danas dogovoreno realizira do kraja godine.

>>> Obersnel: Zbog odluke Gradskog vijeća lošije će se održavati javne provršine

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će se dio navedenih problema riješiti Zakonom o upravljanju državnom imovinom, koji je u proceduri i kojim se rješava veliki dio problema vlasništva, a koji predviđa da svugdje gdje je riječ o javnom interesu, zemljište iako je državno postaje vlasništvo ustanove ili lokalne samouprave koja tamo radi. Riječ je prije svega o vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama i sportskim objektima koji su u procesu tranzicije ostali neriješeni.

  • +2

Obersnel u obilasku gradilišta MMSU-a u veljači 2017.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Napomenuo je kako zbog neriješenih odnosa grad nije mogao prijaviti objekte za programe energetske učinkovitosti i dobiti europska sredstva za njihovu obnovu. 'Novim zakonom i rješavanjem takvih odnosa to više neće predstavljati problem', poručio je.

Naveo je i kako se nastoji da se dugovanja grada prema državi riješe kroz poslovne prostore u kojima rade državne institucije, te da se u vlasničkom smislu riješe svi prostori u kojima su suvlasnici, tako da se definira dio poslovnih prostora koji će ostati u vlasništvu grada, kao i dio poslovnih prostora koji će biti vlasništvo države.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo državne imovine nedavno otvorilo ured u Rijeci jer će to, uvjeren je, doprinijeti bržem rješavanju problema i stavljanju u funkciju državnih poslovnih prostora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!