ministar financija

Marić progovorio o ljetovanju na jahti: Kaže da nije njegova, no ne i čija je i tko ga je pozvao

16.08.2021 u 21:47

Bionic
Reading

Nakon prozivke nezavisne saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto vezano za jahtu na kojoj ljetuje ministar financija Zdravko Marić, stigao je odgovor od samog ministra

Za Jutarnji list je pojasnio da jahta nije u njegovu vlasništvu, niti ju je on unajmio, već se odazvao pozivu prijatelja za ljetovanje.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u zastupničkom je pitanju pitala Vladu RH u čijem je vlasništvu navedena jahta.

'Ukoliko jahta nije u vlasništvu ministra financija, to znači da je nečiji gost. Molim informaciju tko je ugostio ministra Marića na svojoj jahti?', napisala je Vidović Krišto u zastupničkom upitu Vladi kojeg je objavila na svom Facebook profilu.

Ministar financija jedino je potvrdio da jahta nije njegova. U čijem je vlasništvu i čiji je gost, Marić nije kazao.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u rujnu 2020. godine da je ministar financija Zdravko Marić povrijedio načela djelovanja zbog sudjelovanja u odlučivanju o dodjeli kredita HBOR-a tvrtki njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja.

Postupak protiv Marića pokrenut je u prosincu 2019.zbog moguće pristranosti jer se kao ministar financija i predsjednik nadzornog odbora HBOR-a nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtci Olympia Vodice koja je dobila HBOR-ov kredit za gradnju hotela, iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.

Povjerenstvo je u istom predmetu odlučilo da Marić nije povrijedio zakon vezano za odlazak na utakmicu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, gdje je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatske i Engleske jer je dostavio dokaz da je sam platio kartu za utakmicu.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Marić kartu kupio sam ili se radilo o primanju nedopuštenog dara.