NOVI RAVNATELJ

Marasović smijenjen, splitski SDP preuzeo bolnicu

05.06.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Nakon dva mandata i gotovo osam godina na mjestu ravnatelja splitske bolnice, Dujomir Marasović konačno odlazi: upravno vijeće KBC-a Split za njegovog nasljednika izabralo je kardiologa dr. Darka Duplančića, člana splitskog SDP-a

Duplančić je na javnom natječaju pobijedio jedinog protukandidata, dr. Julija Meštrovića, inače voditelja Jedinice intenzivnog liječenja djece i liječnika bez stranačke iskaznice. Izbor se može smatrati iznenađenjem jer su upućeni u rad splitske bolnice bili sigurni da Meštrović ima prednost kao favorit centrale SDP-a, nasuprot Duplančiću kao pouzdanom kadru šefa splitskog ogranka Marina Jurjevića. Kako u upravnom vijeću splitske bolnice većinu imaju predstavnici Ministarstva zdravlja, čini se da je ovaj izbor jedan od dokaza promijenjenog odnosa snaga u SDP-u nakon prošlotjedne izborne konvencije.

Dr. Darko Duplančić dosad je obnašao dužnost pročelnika Odjela za bolest srca i krvnih žila. Premda su mu protivnici proteklih mjeseci iskopali kompromitirajući podatak da je svojedobno bio član HDZ-a, čini se da se vrlo dobro složio s garniturom u splitskom SDP-u: odnedavno je predsjednik njihovog Savjeta za zdravstvo, a rezultate prošlih izbora dočekao je u sjedištu stranke na Bačvicama. Nakon izbora imenovan je i u upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Primopredaja dužnosti ravnatelja očekuje se u idućih nekoliko tjedana, što znači da je ministar zdravlja Rajko Ostojić ispunio Marasovićevu želju da bude smijenjen oko 1. srpnja, tri mjeseca prije isteka drugog mandata. On sam tvrdi da bolnicu ostavlja 'potpuno uređenu, i pravno, i kadrovski, i organizacijski', premda su posljednjih mjeseci iz nje izlazile same afere - od one sa zamjenom mrtvih beba do vrlo čestih kvarova skupih medicinskih uređaja. Svome nasljedniku savjetuje da 'visi pred uredom ministra zdravstva i uporno traži novac za splitsku bolnicu'.

Kontroverzni Duje Marasović tako je u samo nekoliko mjeseci izgubio dvije bitne funkcije, šefovsku u splitskom HDZ-u i ravnateljsku u KBC-u Split. Ubuduće će se morati zadovoljiti 'tek' mjestom u Saboru, no tvrdi da mu to potpuno odgovara...