OD PODUZETNIČKOG IMPULSA

Maras ove godine očekuje 5.000 novih radnih mjesta

06.02.2014 u 16:47

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva Gordan Maras predstavio je program 'Poduzetnički impuls' koji bi ove godine trebao donijeti pet tisuća radnih mjesta i 205 novih poduzeća. Potpore su predviđene u iznosu od 1,26 milijardi kuna

Vlada je na sjednici usvojila godišnji program poticaja za poduzetnike pod nazivom 'Poduzetnički impuls'. Ministar Gordan Maras kaže da je ovo najveći impuls do sada i iznosi 1,2 milijarde kuna.

To su zbilja značajna sredstva koja će se usmjeriti prema malim i srednjim poduzetnicima. Neki natječaji Europske unije već su u tijeku i poziv traje do kraja veljače', rekao je Maras.

Što se tiče državnih sredstava, javni poziv bit će raspisan sredinom veljače, a projekti će se primati do travnja. 'Bitno je da idemo dalje prema povećanju prosječne potpore. Ove godine će prosječna potpora biti više od 100 tisuća kuna, prošle godine je bilo 76 tisuća, a u 2012. potpora je u prosjeku iznosila 68 tisuća kuna. To je trend koji prati Vlada, da projekti dobivaju potpuni iznos koji je potreban da bi mogli završiti aktivnosti.'

Kazao je da je maksimalan iznos potpore iz proračuna 1,4 milijun kuna, a maksimalan iznos potpore u okviru europskog natječaja 26 milijun kuna.

Maras direktno iz natječaja očekuje pet tisuća novih radnih mjesta, 205 novih tvrtaka, 200 korisnika koji će na osnovi ovoga povećati izvoz, 200 novih proizvoda i usluga. Kaže da će podupirati cjeloživotno obrazovanje poduzetnika - sve u cilju jačanja konkurentnosti i jačanja poduzetničke klime.

Proračun od 1,2 milijarde kuna koji će većim dijelom biti 2014., a manje u 2015., jer neki se prebacuju u sljedeću godinu.

Maras je definirao četiri prioriteta programa potpora.
Prvi je cilj jačanje konkurentnosti malog gospodarstva za što je predviđeno 413,8 milijuna kuna. Prioritet je i unapređenje poduzetničkog okruženja za što je rezervirano 74,6 milijuna kuna, zatim promocija, učenje za poduzetništvo i obrt što su u Vladi spremni financirati sa 248,1 milijun kuna. Posljednji je prioritet Poduzetničkog impulsa građanima omogućiti lakši pristup financiranju, a za to će se izdvojiti 529,1 milijun kuna.

Najavljena je i gradnja centra za poduzetničko učenje, što je EU projekt vrijedan 238 milijuna kuna. Maras kaže da bi 2015. godine trebala biti gotova zgrada na zagrebačkoj Kajzerici koja će biti najmoderniji centar za poduzetničko učenje u Europi. 'Hrvatska će pokušati postati europski centrar za poduzetničko učenje, kroz europsku agenciju za poduzetničko učenje koja bi imala sjedište u Zagrebu', rekao je ministar poduzetništva.