ŠEF 'KAZNENIH ZAVODA'

Manolić: Nismo trovali Stepinca

11.02.2011 u 08:51

Bionic
Reading

Bivši hrvatski visoki dužnosnik Josip Manolić ocijenio je večeras u Dnevniku 3 HRT-a da su optužbe na račun nosioca partizanskog rata pripreme za reviziju Drugoga svjetskog rata

'Logora 1948. u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj nije bilo, postojali su kazneni zavodi', ustvrdio je Manolić odgovarajući profesoru Ivi Bancu. Dodao je da bi Banac kao profesor mora znati razlike između sabirnih logora i kaznenih zavoda. Odbacio je optužbe Ive Banca izrečene u jučerašnjem Dnevniku da je bio 'šef svih zatvora i koncentracijskih logora u Hrvatskoj od 1948. do 1963. i glavni tamničar u Hrvatskoj'.


Manolić je ocijenio da to što se sada želi 'prikrpiti' određenim nosiocima partizanskoga rata, jest priprema za reviziju II. svjetskog rata. 'Banac pripada orkestru koji ide za revizijom II. svjetskog rata, odnosno, borbe antifašista i fašista u Hrvatskoj. On zato mora prozivati i podmetati i ono što nije bilo', izjavio je Manolić.

Konstatirajući kako je Manolić od 1944. do 1948. bio major Ozne te da je djelovao u Bjelovaru, novinar ga je upitao je li zapovijedao akcijom likvidacije 184 zarobljenika u šumi Lug, na što je Manolić odgovorio kako nikakvim likvidacijama nije zapovijedao.

'Ozna 2 kojoj sam bio načelnik imala je zadaću da čisti teren ali ne sa ciljem likvidacija nego da se hvataju zločinci i da se predaju redovnom sudu. Bilo bi dobro da svi koji danas to prebacuju pogledaju arhive Okružnog suda Bjelovar i Vojnog suda. Iz tih će se arhiva vidjeti kakve su to bile likvidacije, to su bile likvidacije s redovnim presudama koje su ti zločinci zaslužili', ustvrdio je Manolić.

Na pitanje kako su se među njima našla trupla žena i djece, Manolić je rekao da se 'negdje možda može i to naći, ali to treba uvidjeti'. Drži da se zločin treba istražiti, ali je naglasio kako je prošlo 70 godina i da će ministar unutarnjih poslova Karamarko 'imati grdog posla da to utvrdi'.

Odbacio je optužbe da je kardinal Alojzije Stepinac bio sustavno trovan, u vrijeme kada je Manolić bio šef zatvorskog sustava. 'To su laži i podmetanja, to nije istina, nijedna komisija do sada to nije mogla utvrditi', rekao je Manolić. Drži da kemičari danas mogu utvrditi od kuda su sredstva nađena u kostima i kakvog su karaktera. Rekao je i kako je putem suda tražio da se iz Rima dostavi nalaz o trovanju Stepinca, ali su, tvrdi, iz Rima to odbili poslati.