SECIRANJE RATNOG ZLOČINA

Manolić i Juzbašić svjedoče na suđenju Merčepu

10.09.2012 u 16:11

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za ubojstva, zlostavljanja i pljačku srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području sutra bi na Županijskom sudu u Zagrebu trebali biti ispitani Josip Manolić koji je 1991. bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka i Živko Juzbašić, tadašnji član vlade nacionalnog jedinstva.

Jazbušić je u dokumentarnom filmu 'Paviljon 22', prikazanom krajem kolovoza na prvom ročištu nakon ljetne stanke, izjavio da su 1991. najveći kriminalci pušteni iz zatvora i naoružani te da je, po njegovim podatcima, 'daleko od fronte' ubijeno ili nestalo više od 700 ljudi. Zaključio je da je paviljon na velesajmu bio 'privatni sabirni logor' i kako je riječ o crnoj mrlji u povijesti Zagreba. Manolić je ustvrdio kako je Zagrebački velesajam bio potpuno ilegalan sabirni centar u kojemu je vladala samovolja.

U tom dokumentarcu, autora Nenada Puhovskog, mnogi bivši državni i pravosudni dužnosnici i Merčepovi suborci govore o osnivanju postrojbe pričuvnog sastava MUP-a i zloglasnom paviljonu Zagrebačkog velesajma u kojemu su, po optužnici, nezakonito privođeni i zlostavljani uglavnom srpski civili, koji su kasnije ubijeni na pakračkome području.

Osim tog dokumentarca, prikazan je Merčepov intervju na jednoj srpskoj televiziji i nekoliko priloga Hrvatske televizije iz 1991. s pakračkoga i gospićkog područja u kojima je bila navedena postrojba kojom je, po optužnici, on zapovijedao, zbog čega su njezini pripadnici prozvani 'merčepovcima'.

Manolić je na zagrebačkom Županijskom sudu trebao svjedočiti sredinom lipnja, ali je suđenje prekinuto prije nego što je sjeo na klupu za svjedoke jer je Merčepu tada pozlilo.

Merčepu je početkom srpnja, zbog lošega zdravstvenog stanja i nemogućnosti zatvorske bolnice da mu pruži primjerenu liječničku skrb, ukinut pritvor u kojem je proveo sedam mjeseci te se sada brani sa slobode.