RITAM ZLOČINA U 2013.

Manje je ubojstava, no jedna vrsta kriminala kod nas cvjeta

28.04.2014 u 16:45

Bionic
Reading

Iako je u 2013. zabilježen drastičan pad ukupnog broja kaznenih djela, uključujući i broj ubojstava, kada je organizirani i gospodarski kriminal u pitanju, posve su suprotni trendovi. Naime, broj prijavljenih kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta porastao je za 5,4 posto. Materijalna šteta iznosi gotovo milijardu i pol kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smatra da je riječ o pozitivnom trendu. Te brojke tumači činjenicom da raste broj prijava takvih kaznenih djela te da policija uspješno zadire u 'tamnu zonu kriminaliteta'.

U 2013., ukupno je prijavljeno 61.151 kazneno djelo što je pad za 9.394 kaznena djela u odnosu na 2013. Ministar se pohvalio kako je Hrvatska zemlja s malim brojem kaznenih djela tj. na sto tisuća stanovnika dolazi 1.463 kaznena. Usporedbe radi, u Njemačkoj na sto tisuća stanovnika otpada 7.327 kaznenih djela. Ostojić kaže kako su kod nas neki prijestupi prekršaji, a u drugim zemljama kaznena djela.


U 2013., zabilježen je najmanji broj ubojstava od osamostaljenja. Dogodilo se tako 41 ubojstvo, deset manje nego u 2012., a od toga ih je 36 riješeno. Riješena su i četiri ubojstva iz domene hladnih slučajeva, po dva iz 2004. i dva iz 2010. godine.

Što se tiče organiziranog kriminaliteta, zabilježen je porast broja kaznenih djela. To je rezultat provođenja više kriminalističkih istraživanja koja su rezultirala kaznenim procesuiranjem više nositelja i članova organiziranih kriminalnih skupina koje se bave različitim oblicima međunarodnog organiziranog kriminaliteta, što je u konačnici rezultiralo presijecanjem važnih krijumčarskih kanala koji vode preko područja Hrvatske.

Kad su u pitanju ilegalne migracije, u odnosu na druge države Europske unije, Hrvatska u 2013. bilježi pad ilegalnih migranata od oko 30 posto u odnosu na 2012. Iako podaci FRONTEX-a govore da na svim rutama ilegalnih prelazaka prema Europskoj uniji dolazi do ozbiljnog rasta, isto tako je naglašeno da je na Balkanskoj ruti zabilježen porast od 54 posto.

'Što se tiče hrvatskog dijela nezakonitih migracija na Balkanskoj ruti, zahvaljujući aktivnostima na vanjskoj granici Europske unije, povećanju kapaciteta granične policije, pripremama za Schengen i svim onim dijelovima modernizacije koje je provela hrvatska granična policija, Balkanska ruta je potpuno skrenuta s hrvatske vanjske granice EU-a. Hrvatska je time postala jedna od rijetkih zemalja koja u ovim trenucima uspijeva držati kontrolirano svoje granice s ozbiljnim padom ilegalnih migranata kao i kod tražitelja azila', pohvalili su se u MUP-u.

U prošloj je godini zabilježen rast broja zapljena droga i to za 11 posto. Zabilježen je porast djela gospodarskog kriminaliteta za 5,4 posto što se očituje u prijavljivanju 6.315 kaznenih djela, za što su prijavljene 2.344 osobe. Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 1.463.039.845 kuna.

U 2013., zabilježen je porast korupcijskih kaznenih djela, i to za nevjerojatnih 135 posto Zlouporaba položaja i ovlasti, primanje mita i davanje mita čine 96 posto navedenih kaznenih djela. Na nacionalnoj razini kriminaliteta - PNUSKOK-a bilježi se rast broja prijava u svim segmentima.