ODMOR I ČETVRTKOM

Malo tko zna 'produživati vikend' kao Sabor

31.10.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Dok preko 340 tisuća građana ovaj četvrtak ne radi jer jednostavno nemaju posao na koji bi mogli otići, saborski zastupnici danas su odlučili uzeti slobodan dan. Iako je zbog toga saborski plenum ovaj tjedan izvanredno zasjedao u ponedjeljak popodne, zastupnicima se počeo zbrajati svaki dan otkad su početkom mjeseca bili na 'mini godišnjem' od 10 dana

Današnji slobodan četvrtak među vladajućima su obrazložili činjenicom da mnogi zastupnici žive daleko te trebaju putovati kako bi na Dan mrtvih obišli groblja. No takva računica baš i ne stoji kada se u obzir uzme da su jučer, u srijedu, zasjedanje završili oko 14 sati, zbog čega su čak i oni koji žive u najudaljenijim krajevima Hrvatske bez problema već jučer mogli stići svojim kućama. Mnogi to vjerojatno i jesu napravili još u jutarnjim satima, s obzirom na to da se u Saboru na svom radnom mjestu jučer prijavilo 83 od 151 zastupnika.

Iako je dio medija javljao o pet radnih dana produženog vikenda, u njih se ipak ubrajaju dva neradna dana vikendom i blagdan. Već u ponedjeljak dio zastupnika bit će na svojim radnim mjestima, unatoč tome što sjednica Sabora započinje tek u utorak. Naime uobičajeno je da se ponedjeljkom održavaju sjednice odbora, a već sad je sazvana sjednica Odbora za financije.

Zastupnici će se tako zapravo 'izvanredno' odmarati samo danas, no ni taj jedan dan ne izgleda dobro u očima građana, pogotovo kada se podsjeti na njihov nedavni 'mini godišnji odmor'. Početkom mjeseca, kada se obilježavao Dan neovisnosti, Sabor je bio prazan gotovo deset dana, odnosno pet radnih dana. Tada se pauza u radu objašnjavala činjenicom da jedan dan otpada na državni blagdan, ali i da je dobar dio zastupnika bio angažiran na zasjedanju Opće skupštine NATO-a koja se od 11. do 14. listopada održavala u Dubrovniku (op.a. Skupština se dijelom održavala i neradnih dana vikenda).

O tome koliko su zastupnici radili ove godine, govore i statističke brojke. Naime u devet mjeseci ove godine zasjedalo se 71 dan i na to potrošilo 49,5 milijuna kuna. Do kraja godine Sabor će nakupiti još nešto radnih dana, no ne puno, jer već 15. prosinca počinje ustavna stanka u zasjedanju Sabora, nakon koje se zastupnici vraćaju u klupe tek 15. siječnja.