ODMAZDA

Malijski islamisti u Alžiru oteli 41 stranca

16.01.2013 u 21:45

Bionic
Reading

Malijski džihadisti su objavili da su u napadu na plinsko polje u Alžiru oteli 41 zapadnog državljanina, kao odgovor na intervenciju francuskih vojnika u Maliju, gdje potonji trenutačno vode bore s islamistima.

Islamistički borci povezani s Al Kaidom napali su u zoru plinsko polje In Amenas, na istoku Alžira, blizu libijske granice, kojim upravljaju britanska kompanija BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach. Otet je 41 'zapadni državljanin', među kojima je 'sedam Amerikanaca, Francuzi, Britanci i Japanci', rekao je glasnogovornik napadača, a prenijele su dvije mauritanske informativne mrežne stranice, agencija Naouakchott information i Sahara Medias.

Kako je rekao glasnogovornik, ta je operacija 'odgovor na očito uplitanje Alžira koji je francuskim zrakoplovima dopustio korištenje svog zračnog prostora kako bi izvodili zračne udare na sjeveru Malija'. U 'terorističkom' napadu poginule su dvije osobe, strani državljani, među kojima jedan Britanac, izvijestila je alžirska novinska agencija APS, a ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o jednoj poginuloj i šest ranjenih osoba (dva stranca, dva policajca i dva agenta sigurnosne službe) i o 'neodređenom' broju talaca.

Među taocima su jedan Irac i Norvežanin, navode Dublin i norveški tisak. 'Mi smo pripadnici Al Kaide i došli smo sa sjevera Malija', rekao je islamistički borac u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse. Napadači su rekli da su pod zapovjedništvom Mokhtara Belmokhtara, zvanog 'jednooki', povijesnog vođe Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) koji ih je ubacio na sjever Malija. 'Jednooki' je nedavno izbačen iz džihadističke skupine i ustrojio je svoju katibu (borbenu jedinicu).

Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je da se se među taocima islamističkih militanata koji su napali plinsko postrojenje u Alžiru na kojem radi i Statoil norveška naftna korporacija Statoil, nalazi trinaest Norvežana, zaposlenika tvrtke.

U Maliju se trenutačno 'francuske specijalne postrojbe u Diabaliju bore s islamistima prsa o prsa. I malijska vojska sudjeluje u borbama', rekao je malijski sigurnosni izvor a potvrdio je regionalni sigurnosni izvor.

Francuski predsjednik Francoise Hollande rekao je u srijedu da je u kontaktu s alžirskom vladom, vezano uz otmicu 41 stranca na plinskom polju u Alžiru, te da 'još nisu poznati sve detalji o otmici, čak ni o francuskim državljanima koji bi mogli biti uključeni'.

'U stalnom sam kontaktu s alžirskim vlastima koje vrše svoju dužnost. Također smo u kontaktu sa šefovima država zainteresiranih zemalja', rekao je Hollande u francuskom parlamentu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u srijedu da je 'terorizam u Maliju prijetnja za Europu', na tiskovnoj konferenciji u Berlinu na kojoj je bio i predsjedatelj ECOWAS-a, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara.

Potonji je poželio da 'svi Europljani' pruže potporu francuskoj operaciji u Maliju. 'Želimo što prije rasporediti snage kako bismo poduprli malijske postrojbe, ali isto tako pružiti humanitarnu pomoć i osnažiti politički proces. ECOWAS će izvršiti svoju ulogu', obećao je.

Bijela kuća je poručila u srijedu da će 'pomno' pratiti stanje u Alžiru.

'Pomno pratimo stanje i u stalnoj smo vezi s Alžircima i drugim našim partnerima u regiji', rekao je za AFP glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommy Vietor.