ministar pravosuđa i uprave

Malenica najavio da će do sljedećih izbora počistiti biračke popise

19.05.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da će do sljedećih izbora počistiti biračke popise, osvrćući se na novinarsku pretpostavku da bi popis birača mogao biti fiktivan s obzirom na brojne građane koji su iselili u inozemstvo, a nisu se odjavili

Za popis u koji je rješenjem Ministarstva pravosuđa i uprave za lokalne izbore 2021. upisano 3.660.165 birača, što je za oko 60.000 birača manje u odnosu na izbore 2017., Malenica je novinarima rekao kako vjeruje da je to točan podatak.

"Naravno, postoje određene situacije kad nadležna tijela mogu utvrditi ima li određena osoba prebivalište u Hrvatskoj. To je na njima da utvrđuju, ali to je podatak koji Ministarstvo pravosuđa i uprave izbacilo, relevantan podatak iz registra birača", rekao je Malenica.

Uputan je li se odjavilo 250.000 Hrvata, koji su 2013. bili prijavljeni u Njemačkoj, Malenica je kratko odgovorio da je to pitanje za MUP.

Smatra, međutim, kako bi svakako trebalo utvrditi relevantnost podataka u registru birača, odnosno u popisu stanovništva i u prebivalištima osoba koje su prijavljene na određenoj adresi.

Upitan hoće li predložiti da se srede birački popisi jer se stalo priča da premalo birača izlazi na izbore, Malenica je najavio da će svakako do sljedećih izbora mijenjati regulativu i čistiti biračke popise.

Za potez Opće sjednice Vrhovnog suda, koja nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od petero kandidata koji su se prijavili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća (DSV) za čelnu osobu najvišeg suda, Malenica je rekao kako je to neobvezujuće mišljenje pa ga ne bi komentirao.