URSULA VON DER LEYEN

Majka sedmero djece nasljednica Merkel?

22.12.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Nova njemačka ministrica obrane Ursula Von Der Leyen fascinantna je politička figura: vrhunska liječnica s diplomom američkog Stanforda i majka sedmero djece, potpredsjednica CDU-a koja inzistira na modernizaciji stranke, uspješna ministrica obitelji pa rada te zasad jedina moguća nasljendica Angele Merkel

'Trijumf dame' naslov je komentara koji je u povodu imenovanja Ursule Von Der Leyen (rođena 1958. u Bruxellesu) njemačkom ministricom obrane, objavio konzervativni dnevnik Frankrurter Allgemeine Zeitung. Nema sumnje da je nova pozicija trenutni vrhunac političke karijere ambiciozne liječnice iz Donje Saske, koju njemački mediji tretiraju s velikim poštovanjem, ističući da je baš Von Der Leyen jedina u stanju uspješno naslijediti Angelu Merkel na čelu demokršćana i, važnije, u berlinskom Kanzleramtu. Nova ministrica obrane neupitna je zvijezda njemačke politike, koja će svoju aktualnu poziciju iskoristiti i da se pozicionira kao budućnost demokršćana, s obzirom na to da je Von Derf Leyen u međuvremenu jedna od rijetkih političara u CDU koji ne ovise o milosti kancelarke.

Naime, kako je izvijestio Der Spiegel, Von Der Leyen je tijekom pregovora obavijestila Merkel da ne želi voditi nevoljeno ministarstvo zdravlja te da je spremna napustiti vladu ako joj se ne nađe odgovarajuća ministarska pozicija. Nakon što je kao ministrica obitelji (od 2005. do 2009) pokrenula izgradnju vrtića te kao ministrica rada (od 2009. do 2013.) pokrenula debatu o ženskoj kvoti i uvela pomoć siromašnim umirovljenicima, Ursula Von Der Leyen zahtijevala je politički moćno ministarstvo, vjerojatno vanjskih poslova – s obzirom na to da govori nekoliko stranih jezika – no njega su dobili koalicijski partneri iz SPD-a. Kompromis ambiciozne Von Der Leyen i kancelarke Merkel bilo je ministarstvo obrane, čiji su prethodni prvi ljudi odlazili u sramoti te je potrebna stabilizacija kakvu nova ministrica itekako zna provesti.


Za Ursulu Von Der Leyen mjesto ministrice obrane odlučit će političku budućnost, a da je toga svjesna i ova spretna političarka, svjedoči to što je jedan od prvih poteza odlazak za Božić u Afganistan, u posjet njemačkim vojnicima koji unutar NATO-vih operacija riskiraju živote na drugom kraju svijeta. Odlična prezentacija u medijima oduvijek je dio političkih vještina Von Der Leyen, koja je svoju obitelj sačuvala od kamera i objektiva, ali rijetko kada propušta spomenuti kako 'treba raditi više na usklađivanju karijere i majčinstva, što znam i kao majka sedmero djece'. Zna se i da Von Der Leyen može biti opasna, što je najbolje osjetila njezina nasljednica u Ministarstvu obitelji Christina Schroeder, koju je starija stranačka kolegica redovito suptilno potkopavala i omalovažavala u medijima. Konačno, rezultat je taj da Schroeder u ovoj vladi više nema, dok je Ursula Von Der Leyen ministrica obrane.

S obzirom na to da zauzima jasne i modernizirajuće pozicije, Von Der Leyen ima dosta protivnika unutar konzervativnog krila CDU, koje ne odobrava njene stavove o ženskim pravima, prihvaćanje homoseksualaca, zalaganja za to da se majkama omoguće karijere itd. Utoliko je i neka vrsta provokacije što je Von Der Leyen kao žena postala ministrica obrane, prva u povijesti Njemačke, što su pratile i mizogine reakcije te ismijavanje skeptika, naročito u komentarima online.

Zato je još sigurnije da će nepogrešiva Ursula Von Der Leyen uspjeti kao ministrica obrane, a nakon toga joj se smiješi aktualna pozicija Angele Merkel. Što kancelarka misli o tome, nitko još ne zna.