DO GRLA U DUGOVIMA

Majka iz Knina štrajka glađu zbog troje djece

22.05.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Matija Mešin iz Knina, majka troje maloljetne djece, odlučila se na štrajk glađu kako bi upozorila na tešku financijsku situaciju u kojoj se njezina obitelj našla posljednjih mjeseci

KNIN - Suprug Božo, razvojačeni hrvatski branitelj s drniškog područja, zaposlen je u HŽ-u, a skromna plaća od oko 3500 kuna ne uspijeva pokriti troškove peteročlane obitelji, piše Slobodna Dalmacija. Zbog kredita, minus u banci dosegnuo im je 19.900 kuna, pa ovih dana nemaju novca ni za kupiti kruha za djecu. Matija kaže da se obraćala za pomoć svim gradskim institucijama, počevši od Gradske uprave, no nije naišla na razumijevanje.

'Ovaj mjesec, zbog duga banci, imali smo u budžetu samo 1300 kuna, što nije ni približno dovoljno za prehraniti peteročlanu obitelj', kaže Matija.

Djeca joj već danima nemaju što jesti, kaže da je hladnjak prazan, a nemaju ni kruha.

Uz dug u banci, ova obitelj ima i neplaćene račune za vodu i komunalne usluge gradskom Komunalnom poduzeću, koji su se godinama gomilali i narasli na golemih 15 tisuća kuna. Zbog nepodmirenog duga, suprug joj nije dobio ni darovnicu stana na Trgu Oluje, na što kao hrvatski branitelj ima sva prava. Darovnica se, naime, može uručiti tek s čistim računima.

'Želim raditi, nikad nisam išla u pučku kuhinju, niti dobivala ikakvu pomoć za svoju obitelj u ovih 14 godina koliko živimo u Kninu', ističe Matija.

Javila se na natječaj za posao u Komunalnom poduzeću te se nada da će uspjeti dobiti zaposlenje kako bi obitelj mogla pokriti minus u banci i početi normalno živjeti.

Djeca idu u osnovnu školu, sin ima 14 godina, a dvije kćerke 9 i 10 godina, pa ih Matija ne može ostaviti same u Kninu i otići sezonski raditi u priobalje. Zabrinuta za svoju djecu, Matija je odlučila obratiti se medijima kako bi joj netko pomogao. Kaže kako im je Elektra zbog neplaćenih računa isključila struju, no pomogla im je braniteljska udruga čiji je suprug Božo član.

Kako će sljedeći mjesec poplaćati račune i što će djeca jesti, obitelj Mešin ne zna. Obeshrabreni su jer ni jedna ustanova u Kninu nije imala sluha za rješenje njihova problema.