HDZ-OVI KOSTURI

Mađarski MOL tuži hrvatsku Vladu!

12.09.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Mađarski MOL spreman je sudskim putem zatražiti nadoknadu štete od Hrvatske zbog toga što država nikada nije preuzela Inin plinski biznis iako se još 2009. godine obvezala na to, piše Jutarnji list

MOL je nedavno poslao i pismo hrvatskoj Vladi i Ministarstvu gospodarstva u kojem upozorava da je spreman zatražiti nadoknadu štete.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, MOL je zaprijetio da će tražiti najmanje dvije milijarde kuna obeštećenja jer smatraju da su toliko na gubitku zbog toga što Vlada nije ispoštovala dogovor o preuzimanju gubitaškog plinskog biznisa. U utjerivanju pozamašne svote MOL je navodno angažirao moćnu američku odvjetničku tvrtku. Zanimljivo je da MOL neće odmah tražiti odštetu, nego tek ako propadnu pregovori s hrvatskom stranom o novom modelu upravljanja Inom ili ako ne budu zadovoljni ishodom pregovora.

Podsjetimo, glavni ugovor o plinskom poslovanju potpisan je početkom 2009. godine. Prema ugovoru, država je trebala otkupiti podzemno skladište plina Okoli za 514 milijuna kuna, što je i učinjeno. Trebala je preuzeti i trgovinu plinom, ali taj dio ugovora nikada nije realiziran. Otkup plinskog biznisa trebao je biti obavljen do početka srpnja 2009, dakle do trenutka kada je Sanader dao ostavku. Vlada Jadranke Kosor najprije je odgodila preuzimanje plinskog biznisa do 1. prosinca 2010. godine, a onda krajem 2010. posve odustala od izdvajanja plinskog biznisa.

Tijekom suđenja Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL moglo se čuti da je MOL predlagao Vladi da odobri ili povećanje cijena za opskrbu građana ili da se plinsko poslovanje izdvoji iz Ine.