NIČIM IZAZVANI

Mađarska priznala 'Republiku Makedoniju'

17.12.2012 u 20:43

Bionic
Reading

Mađarska je u ponedjeljak, bez dodatnih obrazloženja, priopćila da će ubuduće Makedoniju priznavati pod službenim imenom Republika Makedonija.

Mađarska više neće koristiti naziv 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija' (Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM), kako je ta zemlja priznata u UN-u i kako to zahtijeva Grčka koja se sa Skopjem na tu temu spori od 1991. godine.

Od kako je 1991. godine Makedonija proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije, Grčka joj osporava pravo da se službeno naziva Republika Makedonija, smatrajući da bi to moglo podrazumijevati teritorijalne pretenzije Skopja na sjevernu grčku pokrajinu, koja se također zove Makedonija.

'Odluka da se Makedonija prizna pod imenom Republika Makedonija donijeta je prije nekog vremena', rekao je agenciji France presse šef mađarske diplomacije Gabor Kaleta, dodajući da će Mađarska ubuduće Makedoniju tako oslovljavati u njihovim bilateralnim odnosima.

Kaleta nije precizirao koji su razlozi za donošenje takve odluke Budimpešte, ali je najavio da će oni biti objavljeni u budućnosti.

Grčka je Makedoniji u listopadu ponudila nacrt memoranduma o razumijevanju 'kako bi se učinio kvalitativni napredak' u pregovorima oko imena Makedonije, koji su do sada vođeni pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, ali nisu urodili plodom.