SPORNO POMILOVANJE

Ostavka mađarske predsjednice: Presudio joj skandal sa seksualnim zlostavljanjem

10.02.2024 u 18:32

Bionic
Reading

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku na državnoj televiziji, nakon što se našla pod pritiskom javnosti zbog pomilovanja muškarca osuđenog kao pomagača u zataškavanju slučaja seksualnog zlostavljanja u dječjem domu

'Pogriješila sam... Danas je zadnji dan da vam se obraćam kao predsjednica', rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija.

Odluku je donijela nakon više od tjedan dana kritika u javnosti, a nakon što je otkriveno da je u travnju 2023. dala predsjedničko pomilovanje čovjeku koji je osuđen da je skrivao niz seksualnih zlostavljanja djece u državnom dječjem domu.

Mađarske opozicijske stranke su ranije ovog tjedna zatražile ostavku Novakove, a u petak se tisuću prosvjednika okupilo pred njezinim uredom pozivajući je da odstupi.

U pokušaju smanjenja političke štete, Orban, čija stranka Fidesz u lipnju počinje kampanju za izbore za Europski parlament, u četvrtak je podnio parlamentu ustavni amandman po kojem predsjednik države neće moći pomilovati počinitelje zločina protiv djece.

  • +7
Katalin Novak i Zoran MIlanović Izvor: Profimedia / Autor: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Orbanova bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, koja bi trebala predvoditi listu Fidesza na predstojećim izborima i koja je također potpisala pomilovanje, rekla je u subotu na Facebooku da će odstupiti kao Fideszova zastupnica, preuzevši odgovornost za svoj postupak.

Kako u svojoj kronologiji donosi protuorbanovski orijentiran portal 444.hu, Katalin Novák je pomilovala Endrea K., koji je skrivao seksualno zlostavljanje ravnatelja dječjeg doma u Bicskeu, gradu zapadno od Budimpešte. Iako su oporbeni političari, ali i narod na ulicama, jasno osudili njezinu odluku, provladini mediji su šutjeli sve dok se nije javio premijer Viktor Orbán i najavio da će se promijeniti ustav kako bi se pomilovanja osuđenih za pedofiliju i njihovih pomagača spriječila.

Novák je potom rekla da će vrlo rado potpisati ustavne izmjene, a potom sjela u avion i otputovala u službeni posjet Kataru, kako bi na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima navijala za mađarske sportaše.

No, kad su prosvjedi eskalirali, posjet je prekinula i dan ranije od planiranog vratila se kući. U međuvremenu su se svi savjetnici i provladini političari distancirali od nje i više nije bilo povratka, zaključuje 444.