teritorijalne pretenzije

Mađari tvrde da imje dopušteno korištenje zastave Velike Mađarske na nogometnim utakmicama, UEFA sve demantira

22.03.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Mađarski nogometni savez priopćio je da će ubuduće na stadionima biti dopuštene zastave koje simboliziraju povijest Mađarske i solidarnost s Mađarima izvan granica zemlje

To će biti moguće pod nekoliko uvjeta: transparenti i zastave mogu prikazivati samo kartu povijesne Mađarske te nikakvi drugi simboli ili natpisi nisu dopušteni, na njima se mogu koristiti samo crvena, bijela i zelena boja, moraju se pokazati na ulazima u stadion radi provjere sadržaja i ne smiju otežavati gledanje utakmice drugim navijačima.

Podsjetimo, Mađarski nogometni savez ranije je odlučio da zastave sa simbolima Velike Mađarske nisu dopuštene na utakmicama reprezentacije, pozivajući se na publikaciju FARE-a i UEFA-e usvojenu 2016. godine, koja o tim simbolima kaže:

'To je revizionistički koncept koji nastoji vratiti granice Kraljevine Mađarske na one prije Prvog svjetskog rata, a trenutno ga koristi manjina krajnje desničarskih skupina unutar stadiona.'

Međutim savez je u veljači podnio zahtjev UEFA-i i FARE-u da prihvate to da simbol Velike Mađarske ne nosi političku poruku i da prugasta zastava više ne utjelovljuje fašizam ili rasizam. Kao dokaz za to iznesena je činjenica da je istaknuta i u parlamentu među ostalim povijesnim zastavama Mađarske.

Zastava Velike Mađarske, osim te države, obuhvaća i dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

UEFA negira da je odobrila spornu zastavu

Na tu informaciju regirala je UEFA priopćenjem kojeg potpisuje glavni tajnik Theodore Theodoridis. Unjemu se navodi da su na njihovo veliko iznenađenje, iz medijaaznali da je UEFA navodno dopustila upotrebu takvih zastava i obilježja na UEFA-inim natjecanjima. 'Zbog toga, da bismo izbjegli svaku sumnju, željeli bismo da bude potpuno jasno - UEFA niti u jednom trenutku nije dopustila upotrebu takvih zastava ili obilježja', navodi se u priopćenju.