francuska

Macron spreman poboljšati prijedlog mirovinske reforme

18.12.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 'spreman je poboljšati' prijedlog mirovinske reforme, koja je izazvala velike štrajkove i prosvjede u zadnja dva tjedna, doznaje se u srijedu iz njegova okruženja, prije novih pregovora između vlade i socijalnih partnera

Macron 'neće odustati od reforme', ali je 'spreman poboljšati je, putem pregovora sa sindikatima', rekao je izvor, koji očekuje 'pomake do kraja tjedna'.

Zajedno s novim ministrom za mirovinski sustav Laurentom Pietraszewskijem, premijer Edourad Philippe primit će tijekom poslijepodneva odvojeno sindikalne vođe i predstavnike poslodavaca kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize.

Macron želi postići 'pauzu' u prosvjedima i štrajkovima tijekom blagdana, no za sada nema naznaka da bi sindikati na to mogli pristati.

Kompromis koji Macron ima na umu odnosi se na moguće izmjene kada je riječ o dobnoj granici za punu mirovinu, koja bi od 2027. trebala iznositi 64 godine umjesto dosadašnjih 62. Radnici koji odu ranije u mirovinu imali bi manju mirovinu, a oni koji odu kasnije dobili bi 'bonus'.

Podizanje dobne granice za mirovinu za sindikate međutim nije prihvatljivo, premda glavni sindikat CFDT podržava prijedlog ukidanja dosadašnja 42 različita sustava i uvođenja jedinstvenih pravila.