200.000 djece

Macron se sastaje s papom Franjom, žrtve seksualnog zlostavljanja u francuskim crkvama traže brže reakcije Crkve

24.10.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Skupina žrtava seksualnog zlostavljanja kaže da Katolička crkva presporo reagira na izvješće u kojem se razotkrivaju napadi francuskih svećenika na više od 200.000 djece i traži od predsjednika Emmanuela Macrona da to pitanje iznese izravno papi Franji u ponedjeljak

Macron se sastaje s Papom u Vatikanu godinu dana nakon objave izvješća od 2500 stranica Neovisnog povjerenstva za seksualno zlostavljanje koje opisuje kako je Crkva više puta ušutkala žrtve i propustila disciplinirati uključeno svećenstvo. Uoči Macronova posjeta Vatikanu, predsjednikov ured priopćio je da se o toj temi već razgovaralo s Papom u prošlosti te da je malo vjerojatno da će biti pokrenuto u ponedjeljak.

"Radi se o zaštiti najranjivijih, posebno djece", rekao je za Reuters Olivier Savignac, bivša žrtva zlostavljanja i suosnivač udruge Parler et Revivre (Razgovaraj i ponovno živi). Crkva je godinama pokazivala "duboku, potpunu pa čak i okrutnu ravnodušnost", štiteći sebe, a ne žrtve sustavnog zlostavljanja, rekao je u vrijeme objave Jean-Marc Sauve, čelnik neovisnog povjerenstva koje je sastavilo izvješće.

Francuska biskupska konferencija (CEF) opisala je izvješće kao "bombu". Njezin poglavar rekao je da je crkva osramoćena, zatražio oprost i obećao da će djelovati. Savignac je rekao da je to što je Katolička crkva u Francuskoj osnovala dva povjerenstva za prikupljanje svjedočanstava žrtava i za isplatu odšteta bio dobar početak, ali da je proces prespor.

"Neke žrtve kontaktirale su s nama jer nisu ništa čule otkad su se javile i duboko su ogorčene", dodao je. Mnogi slučajevi su obuhvaćeni zastarom, ali državni tužiteljii su upozoreni na novije slučajeve. Izvješće je izazvalo šok u francuskoj katoličkoj zajednici.

Franjo je tada izrazio zahvalnost žrtvama što su imale hrabrosti istupiti. No od tada Franjo nije primio Neovisno povjerenstvo za seksualno zlostavljanje, koju je CEF uspostavio krajem 2018., rekao je Christophe Henning iz francuskog katoličkog lista La Croix. "Neki smatraju da se stvari ne odvijaju dovoljno brzo", rekao je Henning.

  • +12
Papa Franjo Izvor: EPA / Autor: GIANLUIGI BASILIETTI