protiv islamske države

Macron: Ponudili smo jačanje suradnje s ruskim obavještajnim službama

25.03.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je rekao kako svi znakovi upućuju na to da je napad na koncertnu dvoranu kod Moskve, u kojem je poginulo 137 ljudi, izvela Islamska država, a da su ruske optužbe da iza napada stoji Kijev „cinične i kontraproduktivne”

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a i drugih zemalja da su napad organizirali militanti Islamske države te optužuje Washington da štiti Ukrajinu.

„Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a informacije koje su nam dostupne, naše obavještajne službe i naši glavni partneri ukazuju na to da je napad izveo entitet Islamske države”, rekao je Macron. „Mislim da bi bilo i cinično i kontraproduktivno za samu Rusiju i sigurnost njezinih građana da koristi ovaj kontekst kako bi ga pokušala okrenuti protiv Ukrajine”, dodao je francuski predsjednik.

Njegov ruski kolega Vladimir Putin nije spomenuo islamističku militantnu skupinu u govoru o napadu. Kazao je da su napadači pokušali pobjeći u Ukrajinu. On tvrdi da su pojedinci na „ukrajinskoj strani” bili spremni prebaciti ih preko granice. Ukrajina je odbacila ulogu u napadu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putina da optužujući Kijev pokušava skrenuti pozornost s krivnje za napad.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je dovodila u pitanje američke tvrdnje da iza napada stoji Islamska država.

Napad u kazalištu kod Moskve Izvor: Profimedia / Autor: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Macron je rekao da je ta skupina pokušala izvesti napade i u Francuskoj. To je rekao na početku posjeta Francuskoj Gvajani, nakon što je francuska policija u nedjelju podigla stanje pripravnosti na najvišu razinu poslije napada u Moskvi.

„Ponudili smo jačanje suradnje s ruskim obavještajnim službama i našim partnerima u regiji kako bi se krivci pronašli što brže te da nastavimo učinkovitu borbu protiv tih skupina koje ciljaju niz država”, zaključio je francuski predsjednik.