uspješna suradnja

Macron i Lula porinuli podmornicu izgrađenu u Brazilu francuskom tehnologijom

27.03.2024 u 18:25

Bionic
Reading

Predsjednici Francuske i Brazila u srijedu su predstavili podmornicu izgrađenu u ovoj južnoameričkoj državi francuskom tehnologijom, u sklopu programa koji cilja izgradnji prve brazilske nuklearne podmornice do kraja desetljeća.

Predsjednici Emmanuel Macron i Luiz Inacio Lula da Silva prisustvovali su svečanosti na brodogradilištu Itaguai blizu Rio de Janeira, predstavivši dizelsku podmornicu koja je izgrađena u sklopu partnerstva vrijednog 10 milijardi dolara.

Brazilska prva dama Janja de Silva razbila je bocu šampanjca na pramcu podmornice Tonelero, a dva predsjednika aktivirala su polugu koja je porinula podmornicu klase Scorpene u more.

Podmornički program, koji je započeo 2008. godine tijekom Lulina prethodnog predsjedničkog mandata, partnerstvo je s francuskom državnom Naval Groupom u kojem udio ima kompanija Thales koja radi za francusko ministarstvo obrane.

Brazilska vlada rekla je da joj je potrebna podmornička flota da brani gotovo 7500 kilometara obalne linije i atlantske vode, gdje zemlja razvija velika naftna polja.

Macron je u posjetu Brazilu kojim želi udahnuti novi život bilateralnim odnosima i strateškom partnerstvu koje je bilo u stagnaciji tijekom prethodne vlade Jaira Bolsonara, kojeg je francuski predsjednik kritizirao zato što nije radio na očuvanju amazonske prašume.

Macron je u utorak sletio u amazonski grad Belem, gdje će Brazil biti domaćin UN-ovim klimatskim pregovorima COP30 2025. godine. Lula i Macron obećali su da će djelovati zajedno da zaustave deforestaciju Amazonije do 2030. godine Macron će se sastati s poslovnim poduzetnicima u Sao Paulu kasnije u srijedu te će u četvrtak posjetiti Braziliju.