summit u maliju

Macron: Francuska i Afrika moraju iskorijeniti 'teroriste, ubojice i nasilnike'

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2017 15:44
  • Objavljeno 02.07.2017 u 15:44
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Izvor: Reuters / Autor: POOL

Francuzi i njihovi afrički partneri moraju zajedno iskorijeniti islamističke militante u nestalnom području Sahela, izjavio je u nedjelju, otvarajući summit u glavnome gradu Malija Bamaku francuski predsjednik Emmanuel Macron

Čelnici zemalja G5 sahelskog bloka - Mali, Burkina Faso, Mauritanija, Niger i Čad bi, na sastanku čiji je cilj protjerati islamističke militante i zaustaviti protuzakonite aktivnosti u ovoj velikoj pustinjskoj regiji, trebali bi osnovati nove multinacionalne snage.

'Svakodnevno se moramo boriti s teroristima, ubojicama i nasilnicima... moramo ih nepokolebljivo iskorijeniti zajedničkim snagama', rekao je Macron, koji je od preuzimanja predsjedničke dužnosti u svibnju u Mali doputovao već drugi put. 

Islamističke militantne grupe, od kojih su neke povezane s Al-Kaidom preuzele su kontrolu nad sjevernim dijelom malijske pustinje 2012. Iduće su godine protjerani iz većine mjesta i gradova vojnom intervencijom koju su vodile francuske snage, no i dalje napadaju UN-ove mirovne snage, civile i vojnike u Maliju.