francuska na prekretnici

Macron danas ipak neće govoriti o prosvjedima 'žutih prsluka', ali priznaje veliku krizu

02.12.2018 u 17:11

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju neće javno govoriti o krizi koju su izazvali prosvjedi "žutih prsluka", nakon sastanka održanog s nekoliko ministara u vladi, objavila je Elizejska palača.

"Predsjednik države neće danas javno govoriti o krizi", objavila je Elizejska palača samo nekoliko sati nakon Macronova povratka sa sastanka grupe G20 održanog u Argentini i nakon nasilja i prosvjeda koji su obilježili jučerašnji dan na ulicama Pariza.

Tijekom kriznoga sastanka održanog oko podneva Macron je "o jučerašnjim događajima detaljno razgovarao s premijerom Edouardom Philippeom, s ministrom unutarnjih poslova Christopheom Castanerom i ministrom za zaštitu okoliša Francoisom de Rugyjem, kako bi dobio uvid u precizne podatke o općoj situaciji, o ozlijeđenima i privedenima."

Francuski predsjednik nije spomenuo mogućnost uvođenja izvanrednog stanja. Inzistirao je na tomu da nijedan jučerašnji prijestup ne ostane nekažnjen.

Od Castanera je zatražio da "razmisli o potrebi prilagodbe policijskih snaga budućim sličnim situacijama".

U nasilju i neredima koji su u subotu pratili prosvjed "žutih prsluka" zbog povećanja poreza i cijena goriva ozlijeđene su 133 i pritvoreno je 378 ljudi, priopćila je policija u nedjelju.

Policija je uhitila ukupno 412 osoba. Među 133 ozlijeđena, 23 su pripadnici redarstvenih snaga. Zapad i središte Pariza bili su u subotu tijekom čitavog dana poprište velikog nasilja.

  • +27
Protesti u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia