TREĆI VAL

Lukšić: Imamo oko 160 bolesnika, riječ je uglavnom o mlađim osobama

26.03.2021 u 19:55

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.802 nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedno od obilježja trećeg vala epidemije je, osim znatno bržeg širenja zaraze, teža klinička slika koja sve više pogađa i mlađe osobe

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić za središnji Dnevnik HTV-a rekao je da trenutno imaju oko 160 bolesnika, od kojih je 30 na respiratoru. Dodao je i da se uglavnom radi o mlađim osobama - 50-60 godina.

- Jedan od razloga zašto je sve više mlađih je procijepljenost starijih osoba, a s druge strane tu se drugi sojevi virusa koji su virulentniji i brže se šire među mlađom populacijom. Na pitanje treba li početi cijepiti mlađe osobe i radno stanovništvo Lukšić je rekao kako smatra da je dobro što se procjepljuje starije stanovništvo jer unatoč povećanom broju novooboljelih manje je smrtnih slučajeva.

Lukšić je istaknuo kako primaju srednje teške i teške bolesnike i da su oni slični po simptomima kao i prije, međutim razlika je u tome što u današnjim slučajevima klinička slika je brža, brže se pogoršavaju simptomi.

- Radi se o mutiranom soju virusa koji utječe na promjenu kliničke slike, ali mi imamo iskustva, imamo i dovoljno respiratora i u tom smislu nemamo povećanu smrtnost. Osvrnuo se i na covid posljedice. Rekao je da su liječili preko 1.200 post covid bolesnika i da vide šarolikost u kliničkim slikama, simptomima i smetnjama koje imaju u post covid fazi, ali da to utječe i na komorbiditete, fizičku kondiciju i bolesti koje je pacijent imao prije covida.

Kad je riječ o cijepljenju zdravstvenih radnika, Lukšić je rekao da su u KB Dubravi završili s cijepljenjem i da je od 2.200 zaposlenika cijepljeno njih oko 1200. - Moramo reći i da je 400 zaposlenika preboljelo covid, te imaju stečenu imunost. Od tog broja 75-80 posto je cijepljenih liječnika i 45 posto medicinskih sestara.

Ravnatelj KB-a Dubrava osvrnuo se i na situaciju oko dugovanja veledrogerijama. Rekao je kako je cjelokupna situacija u zdravstvu, ali i u ekonomiji kompleksna i da njihova bolnica nije izuzetak. - Do sada nismo imali situaciju da imamo nestašicu lijekova ili da imamo problema u liječenju bolesnika. Ministarstvo čini velike  napore da se osigura dodatna količina potrebnih lijekova, rekao je te naglasio da će se iz ove krize izvući štošta što treba promijeniti i učiniti na bolje.