HULIGANI PRED SUDOM

Lukine ubojice plesale i smijale se ispred sudnice

05.09.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Na Kaznenom sudu za maloljetnike jučer je bez prisutnosti javnosti počelo suđenje trojici huligana za smrt Luke Ritza, maturanta Grafičke škole koji je preminuo 12 dana nakon što su ga premlatili vršnjaci na Mostu slobode 1. lipnja prošle godine. Prije ulaska u sudnicu trojica optuženih huligana sjedila su pred sudom, smješkala se, lančano pušila i ispijala kave. U čekaonici su puštali glasnu glazbu s mobitela, na trenutke plesali i zbijali šale. No u sudnicu su prvi tren odbili ući izjavivši da su pod velikim stresom te da se boje novinara. Tražili su zaštitu sutkinje

'Ne osjećamo se krivima za smrt Luke Ritza', na kraju su izjavila trojica mladića. Na odlasku su bješnjeli i psovali zbog fotografiranja, izvijestio je Jutarnji list.

Tako je izgledao prvi dan dugo očekivanog suđenja za smrt omiljenog maturanta zagrebačke Grafičke škole jučer ujutro na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda zatvorenog za javnost.

Dvojici napadača, J. J. i M. K., prijeti boravak u Odgojnom zavodu dok za trećeg, R.L., tužiteljstvo traži zatvorsku kaznu. Četvrti napadač, K. M., u međuvremenu je već završio u Odgojnom zavodu jer je premlatio još jednog mladića, pa je izuzet iz ovog postupka, a jedinom punoljetnom iz grupe, osamnaestogodišnjem S.Š. sudit će se u odvojenom postupku.

'Suđenje neću komentirati dok ne završi, mi samo pokušavamo preživjeti iz dana u dan', izjavila je za Jutarnji Lukina majka Suzana. Roditelji optuženih odbili su razgovor.

Luku Ritza i njegova prijatelja huligani su pretukli kasno navečer na autobusnoj stanici tražeći da im predaju novac i mobitele. Smrtonosne udarce Luki Ritzu zadala su dvojica maloljetnika iz Novog Zagreba, tada 16-godišnjak i 17-godišnjak. Istraga je mjesecima tapkala u mjestu, unatoč objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su vidjeli napadače.

Tijekom istrage policija je obavila 1.500 obavijesnih razgovora i 60 prepoznavanja. Pet mjeseci od ubojstva uhićeni su napadači. Koliko je šokantan događaj, toliko je i zastrašujuće priznanje mladića da su ih prebili iz čiste dosade. Poslije napada sastali su se i komentirali tko je jače koga udarao i na koji način. Međutim, kada je Luka Ritz umro, odlučili su šutjeti.

Luka Ritz postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja. Održani su mnogi koncerti, mirni prosvjedi i manifestacije u čast preminulom maturantu, tihom i dobrom momku odjevenom u heavy metal majicu.