zaštita civila

Lučki radnici u Barceloni odbijaju ukrcavati oružje za Izrael

07.11.2023 u 21:51

Bionic
Reading

Lučki radnici u Barceloni, jednoj od najvećih luka na Mediteranu, do daljnjeg odbijaju prekrcavati oružje na brodove potaknuti masovnim stradanjima civila u ratu Izraela i Hamasa u Gazi, priopćio je sindikat u utorak

"Mi, radnici, ne želimo biti sudionici ni odgovorni za ubojstva ni na kojem teritoriju", naveo je sindikat OEPB koji okuplja 1200 radnika.

Sindikat je dodao da ne zna je li u luci uskladišteno oružje, ali dobije li informaciju o tome, neće ga ukrcavati na brodove.

Nekoliko nevladinih organizacija već godinama izvještava o brodovima u čijim kontejnerima se prevozi oružje pa radnici očekuju informacije od njih.

"Nećemo zaustaviti rat, ali uspijemo li svojim primjerom potaknuti i druge luke na ovakav potez, bit ćemo zadovoljni", rekao je glasnogovornik sindikata Sebastian Huguet novinarima.

Po njegovim rijeima, oružje se neće ukrcavati bez obzira kome je namijenjeno i u koji dio svijeta upućeno.

Španjolska je u prvoj polovici 2022. izvezla vojnu opremu vrijednu 1,3 milijarde eura, a isporuke u Izrael iznosile su devet milijuna eura, prema dostupnim službenim podacima.

Španjolska ne planira izvoziti bilo kakvu smrtonosnu vojnu opremu koja bi se koristila u sukobu između Izraela i Hamasa, izvijestila je prošli tjedan španjolska novinska agencija EFE pozvavši se na neimenovane izvore iz vlade.

  • +4
Izraelska vojska u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Sindikati transportnih radnika u Belgiji u ponedjeljak su pozvali svoje članove da ne ukrcavaju vojnu opremu koja se šalje u Izrael za borbu protiv Hamasa.

Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom tvrde da su djelatnici zračne luke vidjeli pošiljke oružja. "Dok je genocid u Palestini u tijeku, radnici različitih aerodroma u Belgiji gledaju pošiljke oružja u smjeru ratne zone", rekli su u zajedničkom priopćenju.

U Sjedinjenim Državama, najvećem opskrbljivaču Izraela oružjem, više od stotinu prosvjednika blokiralo je u ponedjeljak ulaz u luku Tacoma na zapadu zemlje

Vjeruju da je brod, MV Cape Orlando, trebao pokupiti oružje i opremu za isporuku u Izrael. Prosvjednici su svojim automobilima blokirali ulaz u pristanište u pokušaju da spriječe radnike da utovare brod.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'