VARAŽDINSKO SMEĆE

Lučić protiv Habuša podnio još jednu kaznenu prijavu

17.02.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Nino Lučić, varaždinski odvjetnik i nezavisni vijećnik varaždinskoga Gradskog vijeća, podnio je novu kaznenu prijavu protiv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, ali i privremenog pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoliša Vlade Vlašića

'Varaždinski gradonačelnik ili je u dogovoru s vlasnikom T7 VIS-a pa vuče poteze koji mogu nanijeti ogromne štete gradskom proračunu u korist te tvrtke, ili nije svjestan što radi, pa razmišljam i o pokretanju postupka oduzimanja poslovne sposobnosti.

Unatoč sklopljenim ugovorima o zbrinjavanju otpada na prihvatljiv način, varaždinski otpad se i dalje odlaže u Brezju na nelegalnoj deponiji, čime čine više kaznenih djela ugrožavanja okoliša te zlouporabe položaja i ovlasti.

Kaznena prijava je na sedam stranica, a priložio sam i više od 300 stranica dokaznog materijala. Dakle, ne radi se o blefu koji si ne mogu ni dopustiti kao vijećnik i odvjetnik', ustvrdio je Lučić.

Zajedno s vijećnicom Iris Lambreščak naglasio je pred okupljenim novinarima da mu nije cilj napadati ili degradirati gradonačelnika, već im želi kaznenom prijavom ukazati na nužnost odgovornog ponašanja.

'U ponedjeljak će se na Gradskom vijeću naći prijedlog odluke o povjeravanju obavljanja komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s područja grada Varaždina. Time se zapravo razotkriva kako su gradonačelnikovi navodi o skorom novom rješenju za otpad bili samo blefovi i isprazne tlapnje te obmanjivanje vijećnika i svih građana. Dakle, gradonačelnik se razotkrio kao lažac. Naime, njegov prijedlog odluke ne nudi nikakvo rješenje sukladno zakonu, već bi se odlukom gradonačelniku samo dala mogućnost da eventualno pronađe odlagalište za odvoz', kazao je Lučić

Budući da Grad Varaždin već ima rješenje o mehaničko-biološkoj obradi (MBO) sukladno ugovoru i zakonu, kako je naglasio, bio bi nezakonit, a u svakom slučaju preuranjen.

'Nemojmo zaboraviti da Grad obvezuju ugovori, ma koliko gradonačelnik tvrdio da su ugovori izvan snage već time što je podigao tužbu za utvrđivanje ništetnosti ugovora. To je pravni nonsens. No to ne čudi budući da je gradonačelnik sve češće u kontradikciji sam sa sobom, pa se tako poziva na MBO gdje mu odgovora, a gdje je mu ne odgovara, tu ga zaobilazi.

Međutim, ukoliko bi Grad Varaždin odustao od MBO-a, ostao bi bez 35 milijuna kuna koje je Fond već odobrio za zbrinjavanje otpada. To bi bilo vrlo neodgovorno. Stoga bi gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici trebali dati ostavke jer su izgubili kredibilitet za vođenje grada. U tako kratkom vremenu nismo vidjeli toliko kršenja zakona, a što bi moglo imati za posljedicu teško popravljive štete.

S obzirom na to, razmišljam da se pokrene postupak oduzimanja poslovne sposobnosti jer kontinuirano kršenje zakona prelazi svaku logiku, izuzev da je svjestan kratkoće svoje karijere, pa namjerno gura štetne odluke i tako pogoduje tvrtki T7 VIS čiji bi odštetni zahtjev mogao biti više stotina milijuna kuna. Možda za to postoji i neki dogovor o postotku gradonačelnika i vlasnika tvrtke. Drugog suvislog objašnjenja nema', zaključio je Lučić te pozvao vijećnike da dobro promisle prije donošenja odluka.