NOVE PRETPOSTAVKE

Lubitz je možda i na odlaznom letu želio srušiti avion

06.05.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Kopilot aviona Germanwingsa čiji je pad stajao života 150 osoba krajem ožujka u francuskim Alpama vježbao je manevar smanjivanja visine i na letu iz Duesseldorfa do Barcelone, izvješćuje u srijedu njemački dnevnik Bild, ne isključujući mogućnost da je već tada možda želio srušiti zrakoplov.

Preliminarno izvješće koje bi Francuski ured za istrage i analize (BEA) trebao objaviti u srijedu govori o 'neutemeljenom kontroliranom smanjivanju visine od nekoliko minuta' na tom putu 24. ožujka dok je Andreas Lubitz bio za komandama, piše najčitaniji njemački dnevnik, citirajući izvore bliske BEA-i.

Iz 'izvješća jasno' proizlazi da je Lubitz smanjivao visinu za što nije bilo 'aeronautičkog opravdanja' dok se avion koji se, nakon što je poletio iz Duesseldorfa, kretao prema Barceloni, piše Bild.

'Ne treba isključiti mogućnost da Andreas Lubitz nije samo želio vježbati rušenje aviona nego da je želio i konkretizirati svoj čin', piše list.

BEA bi trebala predstaviti u srijedu preliminarno izvješće, rekao je glasnogovornik.

U padu aviona na povratnom letu iz Barcelone u Duesseldorf 24. ožujka poginulo je 150 osoba od kojih 72 Nijemca nakon što ga je prema tlu usmjerio njemački kopilot Andreas Lubitz.