'buran događaj'

Nevrijeme stiglo do Zagreba, crni oblaci nad Zadrom. Objavljeno upozorenje lovaca na oluje

21.05.2024 u 13:44

Bionic
Reading

DHMZ i Ravnateljstvo civilne zaštite za danas su objavili upozorenja za opasno nevrijeme koje prijeti Hrvatskoj u popodnevnim satima. Pod narančastim meteoalarmom su zagrebačka i osječka regija zbog mjestimičnog grmljavinskog nevremena. Nevrijeme je već stiglo u neke dijelove zemlje

Iz DHMZ-a upozoravaju građane da budu spremni na jače grmljavinsko nevrijeme koje može prouzročiti veliku štetu te da se zaštite od munja.

'Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu', upozorili su iz DHMZ-a.

Slovenski lovci na oluje, koji objavljuju na stranici Neurje.si, najavili su da će najburnije biti poslijepodne, a posebno će dramatično biti u Hrvatskoj i Sloveniji.

  • +2
Sivi oblaci i južina u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

'Glavna stvar burnog događaja bit će danas poslijepodne. U jugoistočnoj Sloveniji i Hrvatskoj očekuje se razvoj prvog velikog kumulonimbusa koji će se zatim oblikovati u olujni pojas i putovati prema sjeveru ili sjeveroistoku. Nestabilna atmosfera praktički je nestabilna u cijeloj našoj široj regiji, s naglaskom na Hrvatsku i Sloveniju, gdje će poslijepodne vladati bolji uvjeti za razvoj jačeg nevremena.

Čimbenika je dosta, a jedan od njih je južni vjetar, koji će našim krajevima donijeti više energije i vlage, ali i zagrijavanje u nižim slojevima zraka. Planinske barijere također mogu biti ojačane određenim olujnim ćelijama uglavnom zbog smicanja pri tlu, međutim ne očekujemo razvoj nekih velikih superćelijskih oluja samo zbog prethodno spomenutog nedostatka vjetroturbine u višim slojevima.

  • +9
Kiša u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Lokalno se može razviti nevrijeme s tučom, a velike probleme stvarat će obilne kiše koje mogu uzrokovati katastrofalne poplave te će puhati pojačan olujni vjetar. Fotografije pokazuju konvektivnu energiju (MLCAPE) i maksimalni radarski otpor nekih oluja koje će se formirati danas poslijepodne. Noću će se situacija smiriti', objavili su lovci na oluje iz Slovenije.

sve osim nogometa

Učitavanje...